Торгівля людьми: як вберегтися та що робити

Опубліковано в Проблемне 30.07.2020

Щороку 30 липня світова спільнота відзначає День протидії торгівлі людьми.

Таке рішення прийняла у 2013 році Генеральна асамблея ООН, зазначивши необхідність підвищувати рівень обізнаності громадян стосовно проблеми торгівлі людьми.

Про те, що ж таке людське рабство та чи ставали його жертвами жителі Тернопільщини дізнавалася «Сорока».  

Більшість людей помилково вважає, що торгівля людьми це лише сексуальна експлуатація, жертвами якої можуть стати лише молоді і привабливі жінки й відбувається це десь далеко закордоном у бідних країнах. Також існує міф про те, що вербувальники зазвичай майже незнайомі зі своїми жертвами.

Насправді ж, жертвою може стати будь-хто незалежно від віку, статі та рівня освіти.

– Торгівля людьми – це купівля та продаж чоловіків, жінок і дітей з метою подальшої експлуатації всередині країни та поза її межами, – каже Ольга Подзігун, юрист-консультант Національної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

Також вона зазначає, що окрім сексуального рабства, є й такі його види як трудова експлуатація, примусове сурогатне материнство, примусове жебракування, використання людини у незаконних дослідах, усиновлення з метою наживи тощо.

Наразі на Тернопільщині є 35 людей, які стали жертвами торгівлі людьми, розповідає начальник управління сім’ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний.

– Нажаль, такі випадки  є в нас в Україні, в тому числі й на Тернопільщині. В області є 35 людей, яким офіційно встановлено статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми. З них 33 людей отримали його до 2019 і ще 2 особам встановлено статус у 2020-му році. Були випадки як трудової експлуатації так і сексуальної.  – говорить Ігор Чорний.

Також він зазначає, що в більшості це пов’язано з роботою за кордоном.

–  Обидва випадки, що трапилися у 2020-му році – сексуальна експлуатація в ОАЕ та Польщі. Раніше в нас також було багато випадків трудової експлуатації в Росії, Польщі та Швеції. Також були жертви сексуальна експлуатація в Італії, Польщі, Туреччині та ОАЕ, – каже начальник управління сім’ї та молоді Тернопільської ОДА.

За його словами, усі жертви різного віку та статі, проте від сексуальної експлуатації зазвичай страждають жінки, а від трудової, переважно, чоловіки.

То як вберегти себе та близьких від торгівлі людьми? Юрист-консультант Національної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, Ольга Подзігун, каже, що дуже важливо перевіряти інформацію отриману від особи, що пропонує роботу закордоном, нікому не віддавати свої документи та домовитися з рідними про постійний зв’язок.

–  Потрібно максимально перевіряти інформацію про майбутнього роботодавця і ні в якому разі не підписувати документів, не вичитавши їх попередньо. Також варто домовитись із рідними про регулярний контакт з ними (наприклад, через телефонні дзвінки), мати так зване  кодове слово –слово чи фразу, вимовивши яке Ви дасте зрозуміти близьким, що Ви у небезпеці, – розповідає Ольга Подзігун. –  Треба також зробити копії документів і зберігати їх окремо від оригіналів. Не можна нікому віддавати свій паспорт, крім поліцейських чи прикордонників та  мати у телефоні чи  виписати окремо номер українського посольства, благодійних та недержавних організацій, що можуть допомогти.

Якщо людина потрапила у рабство, то перше і єдине, що вона може зробити  – вибратися з нього.

– Для початку потрібно з нього вибратися. Коли вона вже на волі, вона може звернутись до органів Нацполіції (аби притягнути винних до кримінальної відповідальності) і, якщо особа хоче одержати статус постраждалої від торгівлі людьми особи, їй потрібно звернутись до вповноваженої особи з ОДА. Також допомогу надають громадські організації з Всеукраїнської коаліції з протидії торгівлі людьми, – каже Ольга Подзігун.

До слова, у 2010 році Генеральна Асамблея прийняла Глобальний план дій по боротьбі з торгівлею людьми, закликавши уряди в усьому світі вжити скоординованих і послідовних заходів, щоб перемогти цю глобальну проблему.

фото з вільних джерел

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.