Версія для друку

Тернополян закликають щепитися від небезпечного захворювання

Опубліковано в Проблемне 29.10.2019

В Україні зафіксували перші випадки дифтерії цього року. В Ужгороді захворіли п’ятнадцять студентів із Індії, у Києві — 9-річний хлопчик та 35-річна жінка, у Тернопільській області — 47-річний чоловік. Про епідемію говорити зарано, але лікарі радять зробити щеплення якнайшвидше.

Так, адже дифтерія — смертельна хвороба. За даними ВООЗ, від ускладнень помирає 50 людей із 1000 хворих. При лікуванні дифтерії пацієнтам уводять спеціальну сироватку. Вона потрібна пацієнтам, у яких дифтерійна паличка виділяє токсин. Наприклад, в Ужгороді сироватку вводили тільки чотирьом із 15 хворих.

—  Практично щороку перед нами стоїть загроза повторюваності епідемії дифтерії, яка мала місце в Україні у 90-х роках минулого століття. Тоді, за даними МОЗ, захворіли 20 тис. людей, майже 700 померли. Так, у нашій державі дуже коливається рівень охоплення вакцинацією від цього захворювання. Особливо це стосується дорослих. Бо як повідомляли мої колеги, часто дорослі забувають про вакцинацію. Дифтерія — гостре антропонозне інфекційне захворювання. Збудник хвороби — дифтерійна паличка (коринебактерія). Вона передається повітряно-крапельним шляхом, а також через побутові предмети. Хвороба супроводжується ураженням центральної нервової системи, периферичної, серцево-судинної системи, нирок. Захворювання має доволі високу летальність. Найчастіше хвороба передається через доволі близький контакт із хворим. Може виникнути дифтерія ротоглоти, носоглотки, гортані. А носієм захворювання може стати людина, яка перехворіла на інфекцію, а також вже хвора людина. Іноді людина може бути носієм дифтерійної палички до декількох місяців чи навіть декілька років,  — наголосила завідувачка інфекційного відділення Ольга Дивоняк.

Лікарка додала, що в перші дні захворювання важко відрізнити від ангіни чи тонзиліту. У хворого починає боліти горло та піднімається температура. Нам мигдаликах виникає наліт. Перші дні захворювання цей наліт буде білого кольору, але з часом стає сірим або жовто-сірим. Якщо хворий спробує видалити цей наліт, то утвориться рана, яка почне кровоточити.

Фахівчиня наголосила, що від дифтерії треба щепитися обов’язково. Відмітки про щеплення мають бути у вашій медичній карті. Якщо її нема, можна здати тест на антитіла. Результати покажуть, чи отримували ви колись дозу вакцини від дифтерії. Якщо так, достатньо зробити одне щеплення. Якщо ні, лікарі рекомендують зробити три щеплення з чітким інтервалом: спочатку перша доза, через місяць — друга, через шість місяців після другої — третя.