Добре перевіряти одяг варто мешканцям Тернопільщини, - попереджають про небезпечного павука

Опубліковано в Проблемне 02.08.2019

У східних областях України почали повідомляти про появу павуків хеіракантіум – володарів найбільш токсичної отрути на європейському континенті. Хоча отрута павука і не смертельна, але укус дуже болючий. Від мешканців Тернопільщини поки не надходило повідомлень про появу кусючого в області.

Після укусу у людей з гострою алергічною реакцією піднімається температура, починає боліти не тільки місце укусу, але і все тіло. Німіють ноги, підвищується дратівливість. У важких випадках симптоми проходять приблизно через десять днів. Відпочиваючи на морі поблизу травостою або працюючи в саду, не слід забувати про елементарні заходи безпеки.

Як розповіла тернопільська дитяча лікарка-імунологиня Ірина Цимбалюк, раніше про цих павуків не отримувала повідомлень.

Особисто мені повідомляли, що ці комахи – великих розмірів. Люблять залазити у взуття та інші речі. Переважно зустрічаються в сільській місцевості. Укус павука може викликати інтоксикацію організму, що супроводжується блювотою, проносом. Може бути навіть втрата свідомості. Цьогоріч, на щастя, до мене ще не зверталися пацієнти, які потерпіли від укусу цієї тваринки. Сподіваємося, їх на Тернопільщині ще немає, — наголосила  тернопільська дитяча лікарка-імунологиня Ірина Цимбалюк.

Цікаво знати, що спочатку ареал цього павука охоплював субтропіки Середземномор’я, Малу, Передню і Центральну Азії, але в останні десятиліття у зв’язку з глобальним потеплінням він сильно розширився.

Зараз “золотий” павук зустрічається у багатьох місцях Одеської, Кіровоградської, Дніпропетровської і Запорізької областей України. Павуки досягають довжини 15 мм. Полюють вночі. Зазвичай ховаються в листі трав’янистих рослин, згорнутих в трубочку. Цих павуків притягує запах нафти і бензину. Це викликає в комахи бажання сплести павутину біля рухового апарату автомобіля, що  призводить до несправності транспортного засобу.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.