Версія для друку

За час передвиборчої кампанії на Тернопільщині зареєстровано майже 70 повідомлень про порушення

Опубліковано в Проблемне 05.03.2019

Загалом за час передвиборчої кампанії в Головному управлінні Національної поліції в Тернопільській області вже зареєстровано 68 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства.

За інформацією начальника ГУНП в області Олександра Богомола, серед повідомлень про можливі правопорушення 35 стосуються агітаційних матеріалів без вихідних даних, 5 - розміщення агітаційних матеріалів в заборонених місцях, 12 – про збір персональних підписів та видачу коштів, 4 – про пошкодження агітаційних бігбордів та інші пошкодження, 1 – про проведення агітації державними службовцями, 3 – подібні до адміністративних порушень, однак, такими не виявились.

- Найцікавішим є те, що жодне з 12-ти повідомлень про збір персональних даних та підкуп виборців – не підтвердилось, - каже Олександр Богомол. – Загалом у нас є 68 зареєстрованих повідомлень про можливе порушення виборчого законодавства. З цих повідомлень складено більше 20-ти адміністративних протоколів, частина з яких пройшла через суд. Також порушено 1 кримінальне провадження, яке наразі розслідується. Ще є декілька матеріалів, які знаходяться на розгляді працівників поліції. Ми готові перевірити, а також підтвердити чи спростувати будь-яку інформацію про порушення виборчого законодавства.

Генерал поліції також наголосив й на тому, що часто до правоохоронців звертаються представники різних штабів або ж окремих кандидатів про можливі групи осіб чи окремих людей, які можуть здійснювати підкуп виборців. І хоч такі дані не були підтверджені, попри це, є окремі громадяни, котрі займаються агітацією без підкупу.

- Хочу також звернутися до представників кандидатів у президенти, щоб вони не підставляли ані себе, ані тих людей, кому вони можуть пообіцяти якісь гроші для голосування за певного кандидата. Адже це тяжкий злочин, покарання за який передбачає кримінальну відповідальність у вигляді до 7 років позбавлення волі, - нагадав Олександр Богомол.

Що ж стосується одного відкритого кримінального провадження щодо підкупу виборців. Як зазначили в управлінні поліції, на сьогоднішній день проводяться слідчі дії. Правоохоронці отримали дозвіл на встановлення місцезнаходження мобільного телефону, з якого, за свідченнями осіб, й лунала пропозиція підкупу.

- Дозвіл на встановлення місцезнаходження мобільного телефону – негласна слідча дія №7. Поки що його ми не знайшли. Однак, згідно свідчень опитаних людей, ми бачимо, що повідомлення – це провокація зі сторони невстановлених осіб для дискредитації одного з кандидатів у президенти. Тобто усі розуміють, що дзвонити незнайомим людям і казати, що «ми готові давати вам гроші за голос» - безглуздо, так ніхто не робить, - констатував Олександр Богомол.

Фото: з відкритих джерел.