Як мешканцям Тернопільщини розпізнати кір за першими ознаками?

Опубліковано в Проблемне 08.02.2019

На Тернопільщині кір не відступає – області щоразу виникають нові спалахи кору. Так, в області за січень на кір захворіли більше 800 людей.

Кір – це інфекційна хвороба, що вражає дітей та дорослих без імунітету проти неї. На нього хворіють тільки люди, відповідно, і зараження відбувається тільки від людини до людини. Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті з хворим від моменту появи перших симптомів хвороби до 5 дня від початку висипки. В інфікованого кір також проявляється не одразу: від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 днів.

Детальніше як проявляється ця недуга та чим вона може бути небезпечною, розповіла під час прес-конференції завідувачка інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольга Дивоняк.

—  Загалом захворювання протікає протягом чотирьох періодів. Інкубаційний – від контакту неімунної людини із хворим та першим днем виникнення захворювання. Зазвичай кір триває протягом 9-17 днів. Якщо майбутньому пацієнтові проводили переливання крові, то інкубаційний період може тривати до 21 дня. Заразною людина стає на 8-9 день від моменту контакту із хворим.

Потім іде катаральний період, який триває 4-5 днів і супроводжується підвищенням температури до 38-40 градусів. Також виражені й катаральні прояви – нежить, кон'юнктивіт, сльозотеча, сухий і «гавкаючий» кашель, світлобоязнь. Звичайно, в цей період важко поставити точний діагноз хвороби, проте все ж присутні специфічні ознаки кору. Зокрема, на слизовій оболонці щік виникають білі плями, які нагадують манну крупу, а також червоні плями на твердому піднебінні.

На четверту, п’яту добу у хворого виникають висипання – плямисто-попульозні та яскраво-червоного кольору. Спершу з’являються за вушними раковинами та на переніссі. В перший день червоні крапки виникають на обличчі та шиї, друга доба – на шкірі тулуба та верхніх кінцівках, третя – нижній частині тулуба та нижніх кінцівках. Температура в цей час тримається високою, наростають катаральні прояви, — поділилася Ольга Дивоняк. 

Медичка зазначила, що кір інколи супроводжується ускладненнями – бронхітом, пневномією, енцефалітом.

Пані Ольга зазначила, що до останніх належить період пігментації – зміна кольору висипу від червоного до блідо-рожевого чи коричневого. У ці дні у хворого зменшуються катаральні прояви – він перестає бути заразним.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.