Тернополяни, до чого може призвести обмороження?

Опубліковано в Проблемне 18.01.2019

За останні два місяці на Тернопільщині від обмороження та переохолодження потерпіло 19 осіб. Саме тому жителів краю закликають бути обережними та не нехтувати правилами захисту від холоду.

Перша ступінь обмороження може з'явитися, якщо перебування на холоді не було дуже довгим. У людини може з'явитися набряклість і оніміння деяких ділянок шкіри. А одужати при правильному догляді можна протягом тижня.

Друга ступінь відмороження буде, якщо перебувати на холоді трохи довше. Симптоми: блідість шкірних покривів, втрата чутливості та біль у пошкодженій зоні. Щоб повністю вилікуватися, вам знадобитися два тижні.

Третя ступінь обмороження характеризується наступними симптомами: охолодження тканин, утворення в пошкодженій зоні міхурів, в яких кров'яний вміст, ниючий, або пекучий біль. Можливо навіть повне омертвіння клітин. На лікування доведеться витратити 2-3 тижні, а шкіра заживе протягом місяця.

Четверта ступінь обмороження має такі симптоми: втрата чутливості, падіння температури тіла нижче 34°C, омертвіння м'яких тканин, трапляється також ураження кісткової тканини, суглобів.

Як поділилася заступниця директора центру екстреної допомоги з медичної частини Ганна Мончак, окрім метеорологічних факторів обмороженню сприяють тісний і вологий одяг і взуття, фізична перевтома, голод, вимушене тривале нерухоме і незручне положення, ослаблення організму в результаті перенесених захворювань та інше.

Щоб нaдaти допомогу перед тим, як приїдуть медики, потрібно нaсaмперед провести людину в тепле приміщення, звільнити від мокрого чи тісного одягу, бaжaно змінити одяг. Вaрто обгорнути потерпілого чимось теплим. Оберігaйте обморожені ткaнини від трaвм, a якщо вони вже відтaнули – від повторного зaморожувaння. Ні в якому рaзі не можнa розтирaти снігом урaжені ділянки, aдже кристaли снігу нaнесуть додaткові трaвми нa вже й тaк урaжену шкіру. Розтирaння можнa робити спиртовим розчином, проте дуже обережно. Не можнa дaвaти хворому aлкоголь і кaву, a крaще дaти тепле пиття. Обморожені ділянки вaрто зaгорнути в теплу вовняну ткaнину, — нaголосилa Гaннa Мончaк.

Мешканцям Тернопілля також варто знати, що у разі, якщо ваше перебування на морозі було досить тривалим, ви помітили  серйозні зміни шкіряних покровів та сильний біль, з такими ознаками  потрібно негайно звернутися до лікаря.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.