«Малашівці ховаються» - тернополянка перетворила квартиру на смітник та ненароком її підпалила (фото)

Опубліковано в Проблемне 16.01.2019

На Василя у понеділок зранку, 14 січня, мешканцям багатоквартирного п’ятиповерхового будинку на Карпенка було не до святкувань. Близько 9:20 до пожежно-рятувальної служби надійшло повідомлення про пожежу в одній із квартир будівлі. Викликала вогнеборців старенька жінка, яка відчула їдкий запах диму і зрозуміла, що у когось із сусідів – пожежа.

«Малашівці ховаються»

Полум’я зайнялось на другому поверсі будинку. Коли прибули рятувальники, зіткнулись із тим, чого ніхто не очікував – помешкання тернополянки до самісінької стелі було захаращене непотребом. За словами мешканців будівлі, їхня сусідка, страждає на психічні розлади.

- Вже не один рік вона зносить до своєї оселі різноманітне сміття - одяг, пляшки, коробки. Постійно на сходовій клітці у нас страшенний сморід. Більше того, вона сама, родичам, якщо вони є, немає до неї діла, нею ніхто не опікується. Буває так, що посеред ночі вона починає кричати, гупати нам у стіну. Іншим сусідам вихвалялася, що займається темною магією. Люди намагалися з нею поговорити, просили, щоб вона не носила сміття, проте жінка стоїть на своєму. Каже, що це її власність і вона робить, що хоче. Деколи може й вилаятись за зауваження. Дехто навіть її боїться, адже може й накинутись. І таке не виключено. Одним людям вона казала, що розпалила на кухні вогонь, щоб зігрітися. Іншим  казала, що нібито якесь зілля палила. Точно із сусідів ніхто не знає, що вона там робила, але добре, що обійшлося без смертей, - каже про випадок сусідка Тетяна.

Щоб дістатися до кухні, де й зайнялось полум’я, рятувальникам довелося пробивати собі шлях через сміття. Його викидали і на сходову клітку, і через вікна квартири. Мешканці будинку та люди, які зібралися у дворі, слідкували за роботою рятувальників. Від побаченої кількості сміття й вони неабияк здивувалися, дехто навіть зауважував, що Малашівське сміттєзвалище ховається. Загалом гасили пожежу близько 50-ти хвилин.

- Горіння супроводжувалось виділенням густого, їдкого диму, який швидко розповсюдився та заповнив усі поверхи будівлі. На гасіння пожежі було залучено 3 одиниці техніки та 12 чоловік особового складу Тернопільського гарнізону Управління, - повідомляють в Управлінні ДСНС в Тернопільській області, - гасіння пожежі ускладнювалось значним пожежним навантаженням, викликаним захаращенням помешкання, де виникла пожежа, речами домашнього вжитку та побутовим сміттям. Одночасно з подачею стволів на гасіння співробітники ДСНС спільно з працівниками поліції організували евакуацію мешканців будинку. О 9:47 пожежу, на площі 10 м.кв локалізовано, а о 10:06 – ліквідовано. Від вогню врятовано житловий будинок. Із задимленого середовища на свіже повітря виведено 9 людей, а також врятовано 3-х потерпілих, яких передано працівникам екстреної медичної допомоги.

«Зробила нам обливаний понеділок»

Пожежу ліквідували доволі швидко, більшість квартир будинку та їхні мешканці залишились цілими та неушкодженими, якщо не зважати на страшенний запах диму, який доведеться вивітрювати не один день. Разом з тим, через горе-сусідку домівкам окремих людей таки перепало.

- Ми є сусідами. Наші квартири - через стіну, кухні примикають одна до одної. Діти були вдома. Коли зрозуміли, що у нас в будинку пожежа - одразу вийшли на двір, навіть не взувалися – були у тапочках. На щастя, у нас в помешканні нічого не постраждало і пожежа не перекинулась до нашої оселі. Проте, у квартирі все сіре, багато диму, дуже різкий запах. Також у нас замкнуло світло, а вхідні двері сильно намочені водою, - розповідає сусідка Галина.

Квартира на першому поверсі одразу під домівкою, де й виникла пожежа, постраждала чи не найбільше:

- Гасили пожежу зверху, нам залило кухню. Слава Богу, що тільки її. Єдине, що постраждала ще і проводка. Тепер доведеться ремонтувати її та наводити лад. Зверху жах, що робиться, - ділиться тернополянин Андрій.

В той самий час, за словами медиків, першу медичну допомогу довелося надавати мешканці будинку, яка спричинила пожежу, та двом іншим сусідкам похилого віку.

- Наша бригада прибула на місце події першою. Також ми викликали психіатричну бригаду. Під’їхавши, медики провели бесіду із жінкою, вона погодилась на госпіталізацію до психіатричної лікарні для проведення психіатричної експертизи і уточнення діагнозу. Двоє інших хворих були у стані середньої важкості. Через пожежу у постраждалих не було ушкоджень, але обидві пацієнтки хворіють бронхіальною астмою і гіпертонією. Тому на фоні такого психоемоційного стресу в них виникло підвищення тиску і загострилось основне захворювання. Ми надали їм медичну допомогу, їхній стан стабілізувався і є задовільним, - пояснює Наталія Мандзюк, лікар медицини невідкладних станів Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в Тернополі.

Мешканці будинку радіють, що обійшлося без жертв, а пожежу – доволі швидко ліквідували. Віджартовуються, що на Василя в січні сусідка зробила їм обливаний понеділок. І хоч досі люди терпіли жінку, та після цього інциденту мешканці будинку налаштовані вкрай серйозно. Постало питання про виселення небезпечної сусідки.

Борг майже у 80 тисяч

Окрім того, що мешканка будинку на вулиці Карпенка, де виникла пожежа, імовірно має психічні розлади, зносить до квартири сміття та, за словами сусідів, неадекватно себе поводить, має ще й чималий борг за комунальні послуги – майже у 80 тисяч гривень. Як повідомили у ПП «Дружба-сервіс-житло», що обслуговує вказаний будинок, самотня тернополянка проживає у трьохкімнатній квартирі. Жінка давно не сплачує за комунальні послуги, зокрема її борг лише обслуговуючому підприємству сягнув понад восьми тисяч гривень.

- Мешканка даної квартири дійсно має значну заборгованість за квартплату, адже не платить вже багато років. Через це юристи нашого підприємства неодноразово надавали їй приписи, на жінку подавали до суду. Втім стягнути заборгованість неможливо: вона не пенсійного віку і ніде офіційно не працевлаштована, тобто не має офіційних надходжень коштів. Дана жінка самотня, про її родичів нам нічого не відомо. Майстрів чи працівників комунальних служб до свого помешкання вона не допускає, а самовільно зайти у приватне житло ніхто не може, - пояснює ситуацію директор обслуговуючого підприємства Марія Лемега.

Після пожежі представники обслуговуючого підприємства у складі комісії зафіксували завдані сусідам збитки та склали відповідні акти, з якими ті можуть звертатися до суду.

У такій ситуації компенсувати збитки повинна тернополянка, адже через її дії пошкодилось майно сусідів. Найефективнішим способом стане позов до суду, проте і тут можна натрапити на «глухий кут», оскільки немає звідки стягувати компенсацію.

Звісно, мешканці будинку спільними зусиллями можуть звернутися до суду з питанням про виселення горе-сусідки, особливо, якщо квартира, де проживає тернополянка, – не приватизована. У випадку, якщо медики таки підтвердять діагноз жінки, можна домагатися того, аби сусідку помістили до медичного закладу чи установи, яка опікується такими людьми.

- В Україні проблема з такими сусідами доволі поширена. Зазвичай, необхідно звертатися із заявами до усіх можливих інстанцій. Якщо такими людьми наноситься певна шкода (затоплення, підпал, агресивна поведінка, неприємний запах, шум чи крики – прим.авт.), тоді сусіди можуть із заявами звертатися до поліції. Така ж ситуація і з обслуговуючими підприємствами чи ОСББ, і з соціальними службами, і з медичними установами тощо. Далі ці всі матеріали передаються до суду і в такий спосіб можна накладати штрафи. Зараз, якщо є колективне звернення мешканців багатоквартирних будинків, то можемо говорити навіть про насильне виселення, - зазначає начальник відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області Сергій Крета.

Найкращим, що можуть зробити мешканці багатоквартирних будинків у боротьбі із «сусідами-плюшкіними» - якомога частіше звертатися до усіх можливих служб із заявами, збирати їх у «одну папку» та спільно через колективне рішення мешканців ОСББ чи через збори мешканців будинку, де діє обслуговуюче підприємство, подавати позов до суду. На користь можуть стати й випадки з затопленням, пожежею, коли наноситься майнова шкода, а також – коли є загроза життю чи здоров’ю людей. Також на рішення суду повпливає й заборгованість за комунальні послуги, стан фізичного чи психологічного здоров’я горе-сусіда, наявність чи відсутність опікунів тощо.

І поки мешканці багатоквартирного будинку на Карпенка, де виникла пожежа, вирішують як саме їм діяти у такій ситуації, фахівці встановлюють причини та обставини виникнення пожежі, а також суму завданих матеріальних збитків.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.