Версія для друку

Тернополянам поради, що робити при вивихах

Опубліковано в Проблемне 26.12.2018

Вивих суглоба – це вельми поширена травма, особливу взимку, коли на вулицях слизько через мокроту, ожеледицю. Якщо ви отримали подібну травму, важливо правильно зреагувати і негайно відвідати лікаря-травматолога або хірурга. Тому мешканцям Тернопілля будуть корисними поради, як допомогти собі при вивиху.

Вивихи виникають, коли зміщені зв`язки і тканини навколо суглоба, або є розтягування цих тканин. При вивихах суглоб розпухає, болить і червоніє.

Як повідомив тернопільський ортопед-травматолог Вадим Кравчук, симптомами вивиху суглоба є зовнішня зміна його розмірів внаслідок набряку м'яких тканин і зміщення кісток. При цьому формується больовий синдром, що виникає у спокої або при спробі вчинити рух.

—  Доволі часто люди звертаються по допомогу саме з вивихом плечової кістки, який отримують через падіння. На жаль, не всі вміють правильно падати, тому часто травмуються. Звичайно, людина собі діагноз не може поставити при будь-якому вивихові, бо травму неможливо побачити без рентгенограми. Тому насамперед потрібно викликати швидку допомогу. Попередньо до ушкодженого місця потрібно прикласти холодний компрес і зафіксувати: якщо вивих ноги, забезпечити горизонтальне положення, руки - зафіксувати за допомогою косинки або іншого полотна. Зменшити припухлість і біль допоможе помірний холод. Але не варто використовувати лід, — наголосив лікар.

Варто зазначити, що вправляють суглоб зазвичай ручними методами, але необхідно володіти даною технікою. Самостійно робити це небезпечно, можна лише посилити пошкодження. Тому спроби самостійно вправити суглоб і теплі компреси до ушкодженого місця є строгими протипоказаннями при вивихах.