Версія для друку

«Моя робота стане неприбутковою» - тернополяни обурені новими тарифами за проїзд

Опубліковано в Проблемне 01.11.2018

Сьогодні в Тернополі зросла вартість усього громадського транспорту. Відтепер, не маючи «картки тернополянина», людям доведеться викласти за один проїзд у маршрутці 9 гривень, а у тролейбусах – 8. Власники ж «щасливої» картки сплачуватимуть 6 і 7 та 5 і 6 гривень відповідно (все залежатиме чи персоніфікований у вас проїзний чи ні). І поки у Тернопільській міській раді божаться, що нова ціна – обґрунтована та вкрай необхідна, чи не всі тернополяни залишаються вкрай ошелешеними та обуреними.

- Думаю, що минулого року ціну підняли чисто візуально, щоб люди трохи звикли до теперішньої вартості проїзду в маршрутках та тролейбусах. Мене зовсім не влаштовує така ціна, адже вона не співвідносна із якістю транспорту. Наприклад, закордоном усі знають, що громадський транспорт – не прибутковий. Попри це, там виділяються кошти на його належне утримання і люди не переплачують, а з комфортом можуть користуватися транспортом. У нас же влада заледве виділяє суми на перевезення пільговиків. В Україні, зокрема і в Тернополі, як на мене, не існує такого поняття як «громадський транспорт». Це лише бізнес. Крім того, несправедливо, що люди, які живуть в Тернопільській області повинні платити більше. Чим вони гірші ніж тернополяни? Та й сама система, маю на увазі термінали, часто глючать та списують більше коштів за квиток у маршрутці чи тролейбусі, - обурюється тернополянин Андрій.

Незадоволені й мешканці Тернопільської області, навколишніх до Тернополя сіл, які працюють у місті, проте змушені платити значно більше, аніж корінні тернополяни:

- Особисто для мене, як для мешканки Тернопільщини, яка працює у Тернополі, підняття тарифів за проїзд – взагалі недопустиме. Адже мало того, що я плачу за рейсовий автобус майже 20 гривень в одну сторону, відтепер потрібно ще й оплачувати маршрутку не 5-ма, а 9-ма гривнями. Якщо порахувати, я, щоб дістатися на роботу в Тернополі і назад додому, змушена віддавати майже 60 гривень. З такими темпами моя робота стане неприбутковою. Більше того, вражає низька якість громадського транспорту. І так доводиться їхати 30 хвилин в некомфортних умовах у рейсових автобусах. Краще ніж робити проїзний, підтримаю флешмоб «#Пішки_на_роботу», - розповідає жителька Тернопільської області Олена.

На думку студентки Тернопільського державного медичного університету, нова ціна за проїзд – не обґрунтована.

- Це несправедливо, адже порівняно із іншими містами західної України, де проїзд в межах 5-ти гривень, у нас досить мале місто за площею. Ці ціни, я вважаю, занадто перевищені. Навіть для студентів, які платять половину від вартості проїзду, це дорого. Наприклад, студентам нашого медичного університету часто доводиться під час навчання їздити на пари у різних корпусах. Так, студент може 3-4 рази скористатися громадським транспортом. З новими цінами це обходитиметься в доволі «кругленьку» суму, - ділиться Діана.

Дівчина також розповіла, що сумнівається у покращенні стану маршруток та тролейбусів через нові ціни.

В той самий час нова вартість проїзду стала неабияким «ударом» для пенсіонерів:

- Як на мене це знущання над людьми, які і так важко живуть. Влада зовсім не думає про пільгові чи малозабезпечені категорії людей, якщо так легко взяла і підняла ціну удвічі. Я, наприклад, не маю тернопільської прописки і не можу зробити «картку тернополянина», водії по посвідченню не беруть. Скажіть, а як із своїми скрутними статками виживати пенсіонерам чи студентам або ж незабезпеченим людям з такими цінами? дивується пенсіонерка пані Ірина.

Фото: з відкритих джерел.