Археологи з’ясували, чим є цегляне мощення, знайдене поблизу Тернопільського замку (фото)

Опубліковано в Актуально 26.07.2018

Унікальне мощення з цеглин різного періоду розкопали поблизу Тернопільського замку ще минулого тижня. Після детального дослідження цієї знахідки історики та археологи встановили, що цеглини є залишками складського приміщення другої половини ХІХ століття. Про це сьогодні повідомили журналістам.

Як розповів археолог та історик Богдан Строцень, версій щодо мощення було три. Перша – цеглинами вимостили подвір’я. Друга – мощення з цегли є перекриттям якогось поверху будівлі. Третя – цеглою вимощено підлогу складського приміщення. Саме остання версія виявилась правильною.

– Знайдене цегляне мощення було дном невеликого підвалу. В тому приміщенні також заходився казанок, який ми знайшли. Посудина однозначно датована другою половиною ХІХ століття. Внизу під цеглою простежується подушка з піску товщиною 1 см. Наші здогадки підтвердились документальною інформацією на фотографії часів Другої світової війни. На світлині добре видно складські приміщення, які примикали до нового замкового палацу. Від місця, на якому ми знайшли казан, в радіусі 1,5 метри до пологового будинку під землею мали б бути укріплення ХVІ століття. Тепер ми перевірятимемо цю гіпотезу. Мабуть, вона підтвердиться, бо деякі натяки на це ми вже знайшли, – прокоментував Богдан Строцень.

За словами заступника міського голови Леоніда Бицюри, археологічні розкопки поблизу Тернопільського замку триватимуть до 12 серпня.

– Ми вже бачимо великий інтерес тернополян та туристів до минулого нашого міста. Вчора, наприклад, була група польських туристів, які з великою цікавістю розглядали розкопки. У нас є пропозиції зробити з цього мощення туристичний об’єкт. Залишити частину знайденого та облаштувати відповідним чином. Основне завдання наразі – віднайти залишки укріплень 16 століття, – додав Леонід Бицюра.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

07.05.2024 soroka
Данія готова інвестувати у Тернопілля
Днями Тернопільщину відвідала делегація у складі представників гуманітарної місії ОБСЄ, представників українського бізнесу і данських…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.