Сесію Тернопільської облради скликали заради одного питання, яке відхилили (фото)

Опубліковано в Актуально 17.07.2018

У залі зареєструвалось 34 депутати обласної ради, пленарне засідання сесії вважається відкритим. Окрім депутатського корпусу також присутні журналісти, бійці АТО та представники їхніх громадських організацій. Як з’ясувалось, сьогоднішню сесію скликали лише для розгляду одного питання щодо петиції. Однак депутати доповнили порядок денний 3 іншими питаннями. Крім того, розглянули й звернення атовців та активістів щодо пільгового перевезення. Загалом сесія розглянула 5 питань.

Першим питанням, яке розглянули депутати стала петиція «Розгляд клопотання Кременецької районної ради». У звернені йдеться про прохання перевести приміщення із власності Тернопільської обласної ради у власність Кременецької районної ради. Саме цей крок в подальшому дасть право на користування цією площею  Кременецькому ліцею імені Уласа Самчука.

Насправді, це питання ще задовго до петиції стало доволі «нашумілим» в обласній раді – його розглядали в різних комісіях близько року часу. Проблема в тому, що приміщення декілька років тому Кременецька райрада передала у власність облради для Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім.Тараса Шевченка. А тепер Кременецька райрада просить приміщення назад, щоб віддати місцевому ліцею імені Уласа Самчука. Про це розповів голова облради Віктор Овчарук.

Попри те, що приміщення не використовується педагогічною академією , облрада не бажає віддавати його назад Кременцю. В той самий час Кременецькому ліцею геть чисто не вистачає приміщень для своїх студентів, яких майже на 2/3, аніж може вмістити заклад (він розрахований на 190 учнів, проте в ньому навчається 285). З іншого боку, дане приміщення за роки пустіння стало непридатним для проведення навчання, ба більше – навіть небезпечним.

- Питання передачі приміщення вже не один день на слуху. Ми його обговорюємо близько року. Була створена комісія обласної ради спільної з обласною адміністрацією. Її представники виїжджали на цей об’єкт. На даний момент приміщення належить обласній раді, яке було передане декілька років тому Кременецькою районною радою для користування академії. На разі воно не використовується і знаходиться в украй жахливому стані. Якщо чесно, я взагалі не знаю чи його можна буде використовувати, варто взагалі було б провести там обстеження, оскільки фундамент дав тріщину, - розповідає голова профільної комісії Ігор Леськів.

За словами чоловіка, погляди членів профільної комісії розділились навпіл: одні за передачу, інші – проти. А от член іншої комісії, яка також досліджувала це питання, та депутат облради Лариса Римар розповіла, що комісія з питань соціально-економічного розвитку не дала позитивного рішення. На думку ж заступника голови облради Лююбомира Крупи, ліцею потрібно покращувати матеріально-технічну базу.

- Минулого навчального року одні з кращих показників по ЗНО мав саме Кременецький ліцей імені Уласа Самчука. І географія вступу його випускників до закладів вищої освіти не обмежувалась лише Україною, - стверджує Любомир Крупа. Враховуючи це, ми повинні покращувати матеріально-технічну базу, зокрема надати приміщення.

Після обговорення питання, депутати у кількості 36-ти осіб проголосували проти підтримки петиції. Тобто звернення, за яке підписалось 500 людей відхилили. Натомість має створитись робоча група, яка впродовж декількох тижнів буде зобов’язана напрацювати конкретні пропозиції щодо надання додаткового приміщення ліцею. Таке питання розглядатимуть вже наступного пленарного засідання.

Загалом питання щодо петиції стало єдиним, яке негативно проголосував депутатський корпус. Інші позиції порядку денного депутати підтримали. Однією серед них стала пропозиція громадських активістів та учасників АТО, які виступили за відновлення пільгового проїзду. Відтак, депутати проголосували за звернення до Президента України, ВРУ, Кабінету Міністрів щодо відновлення фінансування компенсацій за пільговий проїзд ветеранів війни коштом субвенції з держбюджету.

Решта питань сесії також була проголосована. Депутати затвердили зміни до програми  підтримки фінансово-господарської діяльності Тернопільського летовища, також проголосували за створення музею у селі Бишки Козівського району та надала Бучацькій обласній комунальній центральній районній аптеці №16 дозвіл на укладення договору оренди.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.