Печера Кришталева: тернопільські рятувальники розшукували «загублених» журналістів

Опубліковано в Актуально 14.05.2018

Шістьох «зниклих» тернопільських журналістів, які зійшли з туристичного маршруту та «заблукали» в закутках печери розшукували працівники пошуково-рятувального відділення Управління ДСНС в області спільно із працівниками однієї з найбільш відвідуваних печер нашого краю – «Кришталевої». Щоправда, ця ситуація – всього-на-всього моделювання.

Так відбулися планові рятувально-пошукові навчання на базі геологічної пам’ятки природи загально державного значення. Метою такого вишколу в першу чергу, через моделювання ситуації з загубленими туристами, було відпрацювати та вдосконалити пошукові навички рятувальників та працівників печери. По-друге, ще раз нагадати туристам як правильно поводитись у печері та як діяти у випадку загублення в її тунелях чи проходах. Варто також зауважити, що захід проводився в рамках проекту «Подорожуй безпечно» за участі Управління ДСНС в області та відділу туризму Тернопільської обласної держадміністрації.

- Розпочинається туристичний сезон, люди подорожують. Зокрема відвідують і печери. Основними загрозами в них для туристів є відсутність світла – тобто повна темрява. Можливість дезорієнтування в умовах лабіринту. Насправді, в печерах дуже легко заблукати, - пояснює начальник пошуково-рятувального відділення Управління ДСНС в області Сергій Яворський та нагадує про основні правила під час екскурсій до печер:

- Перш за все печери потрібно відвідувати в складі екскурсійних груп у присутності досвідчених провідників. Обов’язково потрібно реєструвати свій прохід в печеру. Ця процедура є безкоштовною і передбачає передачу інформацію до пошуково-рятувальної служби. Далі - потрібно використовувати спорядження. Якщо це похід в печеру, як мінімум завжди потрібно мати щонайменше два джерела світла, запас питної води. Завжди потрібно дотримуватись елементарних правил безпеки: не бігати, не стрибати, уважно долати форми печерного рельєфу тощо (через необережність у печерах легко травмувати кінцівки чи голову – прим.авт.) Якщо ж турист відбився від групи, він повинен залишатись на місці й чекати поки його не знайдуть. Тому, що самостійний пошук виходу може лише ускладнити ситуацію.

За словами рятувальники, проблемою є те, що на території області знаходиться чимало печер, відвідування яких не контролюється. Вони перебувають у відкритому стані – є доступ, люди туди заходять. Це становить небезпеку для туристів, адже самовільне відвідування печер може призвести до невідворотних наслідків: люди можуть загубитись чи травмуватись. Рятувальник також наголошує, що будь-який відпочинок повинен бути організованим та свідомим.

До слова, майданчиком для навчань та моделювання ситуації з загубленими туристами стала печера «Кришталева», оскільки вона є однією з найбільш відвідуваних та однією з найбільш горизонтальних систем в області. Її використовують в екскурсійно-туристичних цілях ще з минулого століття.

«Кришталева» знаходиться неподалік села Кривче, що на Борщівчині і названа так через неймовірну красу гіпсових утворень – кристалів, які переливаються та грають блиском немов справжній кришталь. Її туристичний маршрут складає 2,5 тисячі метрів. Загальна її довжина сягає близько 34-х тисяч метрів. Печера гіпсова горизонтального типу й являє собою сітку закладених тріщин. У ній є як великі вузькі, так і проходи з кількома ярусами.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.