Версія для друку

Вибух емоцій та творчості – у Тернополі пройшов 6-ий «Ї» (фотозвіт)

Опубліковано в Актуально 07.05.2018

Одна з найяскравіших культурних подій Тернополя – 6-ий мистецький фестиваль «Ї», відбувалася впродовж цих вихідних. До міста з різних куточків як України, так і світу з’їхались сучасні письменники, музиканти, художники, які дарували свої виступи та творіння гостям дійства на чотирьох основних локаціях: Тернопільському драматичному театрі ім..Т.Шевченка; арт-галереї «Бункермуз»; арт-пабі «Коза» та книгарні «Є».

За час фестивалю Тернопільський реєстр рекордів отримав поповнення – на сцені драму встановили дві велетенські літери «Ї», які стали найвищими в історії міста та області (висота кожної букви сягала 6,37-ми метрів).

Свої нові праці презентували більше 15-ти відомих українських авторів, які розповіли про мотиви, ідеї та цікаві деталі створення своїх видань. Серед них варто виділити таких культурних світил, як: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Любко Дереш, Іван Байдак, Макс Кідрук, Андрій Кокотюха тощо.

Крім того, кожного вечора в рамках мистецького дійства сцену «запалювали» та збурювали емоції у гостей популярні музичні гурти («Карна», «Фіолет», «Жадан і собаки», «Кімната Гретхен» та ін..), літературні тандеми, поетично-музичні постановки. Особливо «підірвала» глядачів і вистава «Альберт або найвища форма страти» поставлена на однойменне оповідання Юрія Андруховича, режисером якої є Ольга Михайлюк. Під експресивне та виразне начитування Юрія Андруховича, неймовірний голос Уляни Горбачевської та неперевершені звучання контрабасу від Марка Токара в оповідання вдалось вдихнути життя; оповідання, яке розповідає про гріх та покарання, про страту та милосердя, найгірший злочин та відчай. Як можна було помітити, глядачі поринули у медіа-виставу із головою та подякували виконавцям, які відточили свої незвичні ролі до своєрідного синтезу, стоячи та з гучними аплодисментами.

Загалом за усі три дні фестивалю гості й учасники наповнили захід позитивом та творчістю. Кожен міг наживо побачити виступи улюблених митців, поспілкуватись із ними, як-то кажуть, у кулуарах, отримати автографа чи придбати нові видання.

Також нагадаємо, що цьогорічний 6-ий мистецький фестиваль «Ї» виграв у проекті «Громадського бюджету 2018» від Тернопільської міськради, завдяки чому організатори отримали й додаткове фінансування з місцевого бюджету.