На масштабному тернопільському фестивалі «Цвіт вишиванки» встановлять рекорд України

Опубліковано в Актуально 04.05.2018

Десятий Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки» відбудеться у Тернополі наступних вихідних – 12 та 13 травня. Цього року захід проходитиме у парку культури і відпочинку ім. Тараса Шевченка.

Виставки майстрів народних художніх промислів, виступи фольклорних колективів, конкурс на кращий вишитий герб, встановлення рекорду України «Найбільша кількість депутатів усіх рівнів у вишиванках на одній локації» – ці та багато інших цікавих дійств чекатимуть на гостей фестивалю.

– Цьогорічний фестиваль буде для нас підсумком десятирічної роботи. Цього разу ми презентуємо міжнародний вишитий рушник-єднання «Цвіт вишиванки», де буде вишито емблему нашого фестивалю, а також 25 узорів різних областей та українських діаспор. Свої елементи на цьому рушнику вже вишили Тернопільська та Івано-Франківська області, а також діаспори з Канади, Польщі, Німеччини. На наш захід приїде майстриня з Канева, яка буде переймати естафету вишивання рушника для Черкащини. Також на гостей фестивалю чекає виставка вишитих рушників різних районів. До кожної роботи буде так званий паспорт, у якому зазначать, хто вишивав рушник, якими нитками та з якого населеного пункту, району вишивальниця. Окрім цього, вже традиційно ми проведемо турнір з шашок. Завжди на фестиваль запрошували зірок, які коштують досить дорого, але цього року ми пішли іншим шляхом. У нашій області налічується 335 народних та аматорських художніх колективів. Саме вони братимуть участь у нашому 2-денному фестивалі, – розповів керівник фестивалю «Цвіт вишиванки» Євген Філь.

За словами організаторів, цього року на фестивалі спробують встановити унікальний рекорд «Найбільша кількість депутатів усіх рівнів у вишиванках на одній локації» в категорії «Масові заходи».  

– У парку буде розміщено 10 наметів, за кожним з яких буде закріплено по два райони. Також на наметах буде зазначено місця для реєстрації депутатів Тернопільської обласної та міської рад, а також депутатів Верховної Ради України. Там депутати шукатимуть себе у списках та отримають спеціальне посвідчення, яке буде підтвердженням участі у встановленні рекорду, – пояснив Євген Філь.

Також у рамках фестивалю заплановано флешмоб – фотографування депутатів у вишиванках біля пам’ятника Степану Бандері. Для фото вони мають розгорнути синьо-жовтий та червоно-чорний стяги.

– Такі заходи демонструють цілому світу нашу глибоку національну культуру, показують важливі напрямки відродження українського народного ремесла та розказують нашу величну історію. Залучення до фестивалю такої великої кількості депутатів показує єдність України навколо національної ідеї та символів. Цей захід дасть зрозуміти нашим ворогам, що Україна – єдина і рухається в напрямку національного відродження, – наголосив заступник Тернопільської ОДА Юрій Юрик.  

Організатори очікують, що цьогорічний «Цвіт вишиванки» збере у Тернополі майже три тисячі депутатів різних рівнів.

 

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.