На Тернопільщині сезон горіння сухої трави

Опубліковано в Актуально 15.04.2018

Про це повідомляють у прес-службі управління ДСНС в Тернопільській області. Так, за словами рятувальників, лише протягом доби 12 квітня (минулий четвер) довелось 12 разів виїжджати на ліквідацію загорання сухої трави.

Найбільше пожеж сухої трави виникали в межах Тернопільського району: 5 разів вогнеборці виїжджали на місця, аби ліквідувати загорання. Також двічі трава загоралась на Збаражчин6і та на Бучаччині, а в селі Погрібці, що у Зборівському районі пожежники врятували від полум’я лісові насадження, площею 0,07 гектара.

002.jpg- 12 квітня о 12:33 виникла пожежа сухої трави у селі Капустинці Збаразького району. Вогнем знищено суху траву на площі 0,005 га. Загорання ліквідовано черговим караулом 4-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління. О 15:22 виникла пожежа сухої трави поблизу смт. Заводське Чортківського р-ну. Загорання ліквідовано черговим караулом 6-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління. О 16:26 виникла пожежа сухої трави на площі 0,5 га поблизу селища В.Бірки Тернопільського району. Загорання ліквідовано черговим караулом місцевої пожежної команди с.В.Бірки. О 16:55 виникла пожежа сухої трави у селі Острів. Вогнем знищено суху траву на площі 1 га. Загорання ліквідовано черговим караулом 3-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління. О 19:45 виникла пожежа сухої трави поблизу цвинтаря в місті Бучач. Вогонь ліквідовано черговим караулом 9-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління. О 20:01 виникла пожежа очерету у селі Старий Вишнівець Збаразького району. Загорання ліквідовано черговим караулом місцевої пожежної команди смт.Вишнівець. О 20:50 виникла пожежа сухої трави, площею 1 га, у місті Монастириська. Загорання ліквідував черговий караул 19-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління. Від вогню врятовано лісові насадження площею 4 га. О 21:18 виникла пожежа сухої трави у селі Скоморохи Тернопільського району. Загорання ліквідовано черговим карулом 3-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління. О 21:30 виникла пожежа сухої трави у місті Бучач. Загорання ліквідовано черговим караулом 9-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління. О 21:55 виникла пожежа сухої трави, площею 0,5 га, у селі Біла Тернопільського району. Загорання ліквідовано черговим караулом 1-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління. О 22:37 виникла пожежа сухої трави та очерету у селі Погрібці Зборівського району. Загорання ліквідовано черговим караулом 17-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління. Від полум’я врятовано лісові насадження, площею 0,07 га. 13 квітня о 00:06 виникла пожежа сухої трави поблизу автодороги у селі Ступки Тернопільського району. Загорання ліквідовано черговим караулом 3-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління, - таку зведену інформацію за 12 квітня подає управління ДСНС в Тернопільській області.

Також у середу, 11 квітня виникло 24 пожежі сухої трави та сухостою.

Також рятувальники, громадські активісти та правоохоронці закликають тернополян та жителів області не спалювати суху траву, різних рослинних та побутових залишків, оскільки це може призвести до непоправних пошкоджень лісових масивів, зелених насаджень, а також загибелі тварин чи навіть людей.

- Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення і тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст.77-1 КУпАП ). Крім того, при притягненні винних осіб до адміністративної відповідальності, враховуються всі обставини правопорушення та тяжкість його наслідків, оскільки статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально-небезпечним способом, передбачено кримінальну відповідальність. Винні особи караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п’яти років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років, - попереджають рятувальники.

Фото: управління ДСНС в області.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.