Версія для друку

Майже 5 тисяч жителів Тернопільщини підписали декларації з лікарями

Опубліковано в Актуально 12.04.2018

З 2 квітня в Україні стартувала кампанія з підписання декларацій між пацієнтом та сімейним лікарем. Станом на 11 квітня в Тернопільській області угоди з терапевтами чи педіатрами вже уклали 4637 осіб. Про це під час конференції зазначив голова Тернопільської державної адміністрації Степан Барна.

Окрім цього, в системі «Електронне здоров’я» наразі зареєстровано 28 медичних закладів Тернопільщини, 161 лікар та 90 % амбулаторій загальної практики – сімейної медицини.

Загалом підписати декларацію з лікарем мають приблизно 1,055 млн осіб, з них – 468, 9 тис. осіб – міське населення, 587, 0 тис. – сільське.

– Ми маємо сформувати певну родзинку, яка дасть можливість в перспективі говорити про те, що в Тернопільській області можна отримати певну якісну медичну послугу. Наша стратегія – перетворити область на своєрідний центр надання якісних медичних послуг не тільки за рахунок жителів Тернопільщини, але й за рахунок мешканців сусідніх областей та навіть людей з-за кордону. Уже зараз жителі багатьох областей України стоять у черзі для того, щоб зробити в Тернополі операцію на серці, – проінформував голова ТОДА.

Степан Барна під час прес-конференції щодо укладання декларації між пацієнтом та лікарем

Степан Барна пояснив, як обрати лікаря та укласти з ним декларацію:

Крок 1. Обрати лікаря та заклад.

Крок 2. Медичний заклад, де можна підписати декларацію, впізнаєте за наліпкою «Тут можна обрати свого лікаря».

Крок 3. Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний паспорт і мобільний телефон. Для дитини до 14 років – свідоцтво про народження.

Крок 4. У реєстратурі медзакладу вам підкажуть, де можна підписати декларацію та нададуть список лікарів.

Крок 5. Уповноважений працівник медзакладу (працівник реєстратури, медсестра або лікар) введе ваші дані в електронну систему.

Крок 6. На ваш мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.

Крок 7. З електронної системи роздрукують декларацію з вашими даними. Уважно перевірте чи все вірно.

Крок 8. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один ви забираєте з собою, інший – залишається в закладі.

Крок 9. Працівник закладу підтверджує вашу декларацію своїм електронним підписом і відправляєте в систему.

Начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук пояснив, що у медичній реформі закладено принцип екстериторіальності – будь який житель області може обрати того лікаря, якого вважає за потрібне і в будь-якому медичному закладі.

Володимир Богайчук під час прес-конференції у Тернопільській ОДА

Кінцевого терміну підписання декларації немає, але до липня 2018 року сімейні лікарі мають запропонувати кількість декларантів для того, щоб отримати фінансування з боку державного бюджету через Національну службу здоров’я.

У разі виникнення питань, що стосуються укладання декларацій з лікарями, пацієнти можуть безкоштовно телефонувати за номером 15-45.