Херсонські театрали презентували у Тернополі моновиставу про кохання на війні (фото)

Опубліковано в Актуально 09.10.2024
«Позивний Горобчик» – виставу з такою назвою презентував у Тернополі Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша.
 
Показ відбувся 8 жовтня на малій сцені тернопільського драмтеатру.  
 
Вистава «Позивний Горобчик» – одна з перших постановок, які народилися після деокупації Херсона. Про це «Сороці» розповів генеральний директор херсонського театру Олександр Книга.
 
Моновиставу створено за пʼєсою Наталки Ворожбит «Погані дороги». Головну та єдину роль виконує заслужена артистка України Тетяна Проворова.
 
У центрі сюжету – Наташа, військова ЗСУ на позивний «Горобчик». Захищає нашу країну, щодня перебуває на межі життя і смерті, та в найтяжчі моменти згадує про нього… Сергія, який вперше привіз її на схід, показав війну та полонив її серце.
 
– Виставою «Позивний “Горобчик”» ми відкривали сезон після деокупації. Коли я повернувся в рідний театр, він був розграбований та зґвалтований орками. Із кількох сотень вікон вціліли лише п’ять. Всі інші – забиті фанерою. Рашисти створювали там «рускій акадєміческій театр». Після того, як ми вирвалися з окупації, намагалися показати, що театр – це не будівля, а люди які там працюють і ним живуть, –зазначив Олександр Книга.  
 
Сам Олександр Книга розповів, що пережив допити окупантів.
 
– Я ніколи не міг подумати, що у ХХІ столітті в мій будинок будуть заходити озброєні люди, будуть мене арештовувати та кудись вести. Я ніколи не думав, що на другий день війни не буде хліба, ліків, нічого…  поділився Олександр Книга.
 
Актриса Тетяна Проворова розповіла, що під час окупації мріяла про повернення на сцену театру.
 
– У мене не було ніколи відчуття, що я не повернуся на сцену херсонського театру. Я була впевнена, що цей день настане, тільки не знали коли. Невідомість жахала. Перші наші концерти після деокупації була невеликими, але глядачі плакали, а я також ледь стримувала сльози. Війна забрала у нас все, навіть натхнення, тож треба було повертатися до улюбленої справи,  наголосила Тетяна Проворова.
 
Зараз Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша переживає труднощі, пов’язані з нестачею коштів та акторів. Попри це, театрали працюють, щоб навіть в умовах війни українська культура розвивалася.
 
 
 
 
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.10.2024 soroka
У Лановецькій громаді на Тернопільщині стартував унікальний проєкт підтримки місцевого бізнесу
У Ланівцях офіційно стартувала програма фінансової підтримки місцевого бізнесу, розроблена в межах Програми USAID DOBRE.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.