У Тернополі презентували фільм «Будинок “Слово”. Нескінчений роман», який знімали понад 10 років (фото)

Опубліковано в Актуально 15.05.2024
У тернопільському кінотеатрі «Злата» 13 травня презентували художній фільм режисера Тараса Томенка «Будинок “Слово”. Нескінчений роман».

В основі стрічки – історія українських письменників доби Розстріляного відродження, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити їх працювати на благо системи.

У Тернополі показ фільму відбувся за участі актора Дмитра Олійника, який зіграв роль поета-початківця Володимира Акімова. Цей персонаж – єдиний вигаданий герой. Він уособлює зрадників, які доносили на своїх та працювали на комуністичну систему.

– У першу чергу, мені було цікаво зіграти таку роль, хоч і нелегко. Я розумів, що це має бути жива людина, а не картонний негативний хлопець. Попри це, я засуджую і глибоко ненавиджу цього персонажа. Розумію, що його вчинки – вчинки нездорової людини,  розповів Дмитро Олійник.

У Тернополі показ фільму зібрав повний зал глядачів. Вони мали змогу побачити на великому екрані образи геніальних особистостей Миколи Хвильового, Павла Тичини, Володимира Сосюри, Леся Курбаса та інших.

– Дякую, що сьогодні тут є повний зал глядачів. Я вперше в Тернополі. Дуже щасливий, що я тут в цей день, а він є знаковим для нашого фільму, бо саме 13 травня покінчив життя самогубством Микола Хвильовий – один з головний персонажів. На тлі постійних тривог і загострення на фронті ми можемо переглядати цей фільм, спілкуватися, посміхатися. Усе це завдяки тим людям, які нас захищають, –наголосив Дмитро Олійник.

Творці фільму почали працювати над стрічкою 12 років тому. Спершу світ побачив документальний фільм «Будинок слово», а тепер – ще й художній.

– Тоді, 12 років тому, тему «розстріляного відродження» ще було неможливо винести на широкий загал. Це були часи януковича. Після Революції Гідності українське кіно почало відроджуватися. Я потрапив у цей проєкт в 2018 році. Чесно кажучи, тоді я майже нічого не знав про будинок «Слово». Це утопічна ідея зібрати під одним дахом митців того часу, щоб вони обмінювалися енергією, разом творили та будували щасливе майбутнє – з одного боку. А з іншого боку – цинічне винищення цих геніальних людей і української культури повністю,– зазначив Дмитро Олійник.  

Світова прем'єра художнього фільму «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» відбулась на 37-му Варшавському кінофестивалі 2021 в рамках міжнародної конкурсної програми.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

26.07.2024 soroka
Як безпечно взяти кредит онлайн: правила та рекомендації
У сучасному світі все більш затребуваною є послуга з отримання кредиту онлайн на карту. Якщо…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.