«Думаю, скоро ми побачимо другий ордер на арешт путіна», – адвокат Юрій Білоус (відео)

Опубліковано в Актуально 30.01.2024
 
Черговий випуск спільного проекту «Тернополян» та української тележурналістки Лесі Наконечної «Варто знати» уже зявився на каналі в YouTube.
 
Чому путін досі не сидить на лаві підсудних? Чи можливо притягнути керівництво рф до відповідальності? Як і коли? І чому міжнародний юридичний процес – це «гра в довгу»?
 
Про це та більше – в інтервʼю з Юрієм Білоусом – адвокатом, який займається захистом потерпілих від воєнних злочинів.
 
– Я проживав у Бучі, тому в перші дні війни боявся, щоб не прокинутися всередині окупації. Через кілька днів я покинув Бучу. Переїхавши у більш безпечне місце, почав створювати план, як документувати злочини рф проти українців. Думав, яким чином це робити. Почав використовувати інструмент, який раніше застосовував у своїй практиці. Це – опитування, яке проводиться за згодою людини. Її розповідь ми фіксуємо на відео. Це не сухий документ, у якому є 2-3 факти, там може бути багато важливої інформації, – розповів Юрій Білоус.
 
Воєнні злочини росіян адвокат документує ще з березня 2022 року. Каже, що частину українців депортували спершу на територію білорусі, а вже потім – у росію.
 
– білорусь – не просто територія для атак. Ця країна – співагресор. Там тримали українців, допитували, знущалися, а потім перезоли у російські в’язниці. Про це, чомусь, ми дуже рідко чуємо чи в ефірах телебачення, чи резолюціях, – підкреслив Юрій Білоус.
 
Також адвокат пояснив, яку насправді юридичну силу має ордер на арешт путіна.
 
– Це перший прецедент в історії, коли видають ордер на арешт чинного глави держави та члена Радбезу ООН. Думаю, що цей ордер не можна списати. Мабуть, ми побачимо другий ордер на арешт путіна за ракетні обстріли. І не тільки на нього, а й на герасимова, шойгу тощо. Майже сто років у світі вже нікого не судили за злочини агресії, але робота ведеться. Судити путіна можна хоч зараз, не треба чекати завершення війни, –підсумував Юрій Білоус.
 
Більше – у інтерв’ю.
 
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

09.05.2024 soroka
Віталій Кличко: Валерію Залужному та Ліні Костенко присвоєно звання почесних громадян міста Києва
Київська міська рада на сьогоднішньому засіданні проголосувала за присвоєння звання Почесний громадянин міста Києва колишньому…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.