Версія для друку

На Тернопільському ставі «рятували» рибалку, який провалився під кригу (фоторепортаж)

Опубліковано в Актуально 13.01.2022

Тернопільські рятувальники сьогодні вранці продемонстрували, як рятують людей на водоймах.

Працівники ДСНС України в Тернопільській області вийшли на вкритий кригою Тернопільський став й показали навики рятування потерпілих.

Рятувальники відобразили один із можливих сценаріїв розвитку подій рибалка на відстані кількох метрів від берега провалився під лід. Працівники ДСНС, які отримали повідомлення, швидко прибули на місце події. Потопаючого рятували трьома способами – витягнули чоловіка з водойми та евакуювали за допомогою катера на повітряній подушці «Марс-700», з використанням рятувального катамарана, а також із застосуванням іншого спеціального рятувального оснащення.

– З настанням холодної пори року водойми вкриваються кригою. Щороку ми проводимо такі навчання, щоб пояснити людям, як безпечно поводитися на льоду. Сьогодні товщина криги на Тернопільському ставі складає орієнтовно 15 сантиметрів, в різних точках водойми вона може бути іншою. Зазначу, що рух однієї людини кригою дозволено за умови, що її товщина – не менше 7 сантиметрів. Якщо мова йде про групу осіб – понад 25 сантиметрів, – зазначив начальник відділу реагування на надзвичайні ситуації Управління ДСНС України у Тернопільській області Юрій Ярема.

Рятувальники закликають краян бути обачними та не нехтувати правилами безпеки.

– Просимо бути уважними і не підходити до місць, де є скупчення рослинності, витік і швидка течія. Не дозволяйте дітям без супроводу дорослих виходити на лід. Рибалок закликаємо не скупчуватися великою кількістю один біля одного. З собою треба мати жилет, мотузку 15-20 метрів з заокругленим кінцем у вигляді петлі та вантажем 400-500 грам, щоб вас можна було витягнути, наголосив Юрій Ярема.