Волонтерський табір на Тернопільщині допоміг трьом сім’ям та запустив «Вулик»

Опубліковано в Історія тижня 31.05.2018

В рамках цьогорічного волонтерського табору «Будуємо Україну Разом» - БУР, заснованого у 2014 році Львівською освітньою фундацією, молодь зі всієї України допомогла відремонтувати помешкання 3-х сімей у Заліщиках. Також активісти «доклали руку» й до відкриття першого на Заліщиччині молодіжного хабу «Вулик», який запустив роботу у стінах старого польського кінотеатру.

Як розповів представник «БУР»-у Олексій Лавриненко, стартував такий волонтерський табір ще в 2014 році в місті Краматорськ і був радше допомогою друзям, аніж масштабним майданчиком для волонтерства. Тоді активісти відновили 25 квартир, зруйнованих під обстрілами.

- Проект почався в 2014 році в місті Краматорськ. Тоді це була просто допомога друзів друзям. Але за з того часу табір став всеукраїнським. І от цього року з різних міст, сіл, містечок ми отримали 96 заявок щодо допомоги. Тобто багато людей хотіли, щоб ми до них приїхали. Був відбір, після якого ми вибрали 9 місць, в яких ми будемо працювати. Заліщики в нас були перші, паралельно працювала польова команда на Рівненщині. Зараз ми продовжуємо наш проект, - ділиться Олексій Лавриненко.

Як з’ясувалось, запросила табір «БУР» у Заліщики місцева громадська організація «Півострів змін», яка на сьогодні налічує 20 людей. Її члени розповіли, що завдяки табору у них за 6 років існування вперше з’явилось приміщення для відкриття хабу «Вулик», а також три сім’ї отримали допомогу від волонтерів.

-У нас в Заліщиках волонтери допомогли створити молодіжний центр, який ми назвали «Вулик». Вже минулої суботи його відкрили, він вже функціонує. Наразі думатимемо, що там потрібно зробити, як можна зацікавити молодь, щоб до нас приходили, щоб люди могли проводити час цікаво і з користю, - каже представниця ГО «Півострів змін» Марічка Шейко. - Наша організація зараз знаходиться у приміщенні старого кінотеатру, який не функціонував близько 10-ти років. Коли ми звернулись у міську раду з проханням, щоб нам виділили це приміщення, спочатку нам відмовили. Однак наше бажання підтримала міський голова. Вона провела дуже хорошу роботу, поспілкувалась із депутатами і в результаті нам виділили приміщення. Ми не платитимемо оренду і також – за електроенергію.

Натомість у приміщенні старого польського кінотеатру, яким ніхто не займався і яке псувалось, тепер молодь, дорослі та навіть люди старшого віку зможуть відвідувати різноманітні культурно-освітні заходи.

Як розповів представник волонтерського табору «БУР» Олексій Лавриненко, спільно із «Півостровом змін» та іншими охочими їм вдалось провести ремонти у трьох заліщицьких будинках:

- В сім’ї учасника АТО ми викопали септик, провели каналізацію, замінили вікно, облаштували ванну. В іншій неповній сім’ї, де мама самотужки виховує 3-х дітей, ми зробили кімнату практично з нуля: голі стіни та підлогу перетворили на придатну для проживання дитячу кімнату. У третій родині – багатодітній сім'ї ми допомагали перекрити дах.

Марічка Шейко поділилась, що більшість мешканців Заліщиків не розуміли, для чого стараються волонтери. Багато хто, як з старших, так і з молодших людей говорили, що у активістів нічого не вийде. Однак, коли побачили зміни та наполегливість, почали й самі долучатись і допомагати. А учасник АТО після отриманої допомоги й сам вирішив на другий табір «БУР» приєднатись до волонтерів і допомагати вже іншим сім’ям.

Довідка: Будуємо Україну Разом - це волонтерський табір, який через спільну працю об’єднує активну молодь, виховує в ній соціальну відповідальність та розвиває локальні громади у різних куточках України. Щороку БУР залучає волонтерів з усієї України, щоб разом безкоштовно допомогти неповним, малозабезпеченим, багатодітним сім’ям у скруті відновити їхні домівки, а також розвинути локальні громади та створити місцеві громадські простори в маленьких містечках України.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.