Версія для друку

Розкривати різноманітні злочини тернопільським правоохоронцям допомагають 18 хвостатих поліцейських

Опубліковано в Історія тижня 15.04.2018

Собака не лише вірний друг, а й незамінний помічник у роботі – в цьому впевнені усі працівники поліції. Навчають їх пошуковому ремеслу поліцейські-кінологи. В Тернопільському кінологічному центрі - загін із вісімнадцяти чотирилапих поліцейських, які допомагають розкривати різноманітні злочини.

– Людина без покликання люби­ти тварин не може стати кінологом. У цю службу приходять ті, хто любить собак і хоче з ними працювати, – каже начальник центру Віталій Жилка. – Щоб бути хорошим кінологом, необхідно бу­ти готовим пов’язати одне життя на двох – своє та свого вихованця.

Однак, зазначає керівник кінологів, на одній лише  любові хорошого помічника не виховати. Тут потрібні терпіння, розуміння та постійні заняття. У кожного собаки свій характер, тому і підхід має бути індивідуальним. Кінологи починають виховувати своїх підопічних ще з грайливого цуценяти. Перш ніж стати професіоналом, пес вчиться слухатися і підкорятися, а також співпрацювати з кінологом. Далі завдання ускладнюються, а загалом тренувати підопічного кінологу потрібно не менше шести місяців. Заняття проводять на спеціалізованому майданчику, роз­ташованому в кінологічному центрі. Він обладнаний смугою перешкод: сходи, бар’єр висоти, спеціальні коридори для переповзання. Навіть вже досвідченій собаці треба нагадувати команди, щоб вона завжди була у формі. Теоретично собака будь-якої породи при належній підготовці, може стати службо­вою. Її основна перевага в тому, що наразі ще не винайшли такого детектора, який був би чутливішим за собачий ніс. Його і тренують на різ­ні запахи. У тернопільському цент­рі працюють здебільшого вівчарки.

– У собаки, як і в дітей, все почи­нається з іграшки, – розповідає Віталій Жилка. – Вже під час гри можна визначити, для якої спеціалізації надається тварина найкраще. Є собаки, призначені для розшуку злочинців, або зниклих. Інші вміють розшукувати вибухівку, зброю та боєприпаси. Ще одна собача спеціалізація –пошук наркотичних засобів. Найчастіше питають, чи правда, що для того, аби собака знайшов наркотики, йому дають їх спробувати. Вкотре заперечую – це не так. Ми тренуємо собак по-іншому. Спочатку навчаємо їх шукати певний пред­мет, наприклад, м’ячик. Потім до м’я­ча підкладають наркотики чи речовину, яка імітує запах наркосировини. Це робиться для того, аби собака асоціював пошук м’яча з цим запахом. Уже згодом, підкладають ли­ше наркотики без м’яча. Собака ж думає, що шукає самого м’яча, який має специфічний запах.

Від характеру собаки також залежить буде він шукати наркотичну сировину чи ж вибухівку. Якщо вона холерик, то підійде на спецпідготовку по пошуку наркотичних ре­човин, на затримання. А на пошук вибухівки така собака не підходить, бо туди слід підбирати  спокійних, терпеливих собак. Чудово справляється чотирилапий помічник і з роботою розшуківця. Коли трапляються злочини в міс­ті чи у селах, туди виїжджає кінолог з собакою і допомагає слідчо-оперативній групі.

Для оперативників головне, щоб собака вказав напрямок. Наші собаки доводили це вміння не раз. Вівчарка Емма допомогла розкрити не один злочин. З останніх – крадіж­ка грошей зі скриньки пожертв у За­ліщицькому районі. А Багіра відмінно знаходить наркотичну сировину.

Неоціненна служба собак і в зоні антитерористичної операції. Вихованці Тернопільського кінологічного центру відбули вже чимало ро­тацій. Вони допомагають співробітникам поліції в пошуках вибухівки, зброї та боєприпасів, які правопорушники намагаються перевезти на мирну територію. Собаки – відмінні бійці в будь-яких умовах. 

Свої успіхи чотирилапі не раз підтверджували і на змаганнях серед кінологів. На чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів службова собака Емма декілька раз завойовувала призові місця, а на міжнародних змаганнях минуло­го року спеціальну підготовку серед роз­шукових собак найкраще показа­ла команда кінологів Тернопільщини. Під час служби собаки постійно проходять тестування. Якщо тварина уже втрачає свої навички через вік або хворобу, то її відправляють на заслужену пенсію. В середньому тру­довий стаж собак сягає 8-9 років.  Усім, хто вирішив завести хвостатого друга, у центрі радять чітко визначитися, для чого вам потрібний собака, від цього і залежатиме його порода. Наприклад, для охорони не підійде лабрадор, а для душі – ротвейлер. По-друге, обов’яз­ково треба правильно виховати собаку і здобути базові навички дресирування та слухняності. Собака будь-якої породи має бути керованим і не нести загрози оточуючим людям. Якщо в родині є діти, варто долучити до дресирування і їх, щоб привити любов до тварини і прив­чити до відповідальності.

Джерело: Національна поліція Тернопільської області.

Головне фото: з відкритих джерел.