Розумові розлади, пухлини, суїциди: у Тернополі розповіли про наслідки відсутності батька у сім’ї

Опубліковано в Історія тижня 23.03.2018

Більшість соціальних та навіть фізичних хвороб сучасного суспільства є наслідками відсутності батька в родині. Такого висновку дійшли учасники круглого столу на тему «Відсутність ролі батька: наслідки та шляхи подолання», що відбувся у Тернопільському прес-клубі. Ініціювали обговорення громадські організації «Міжнародний Центр Батьківства» та «Можливість».

– Те, якими будуть завтра наші діти, можна побачити, подивившись на нас. Є така приказка: «Як би ти дитину не вчив поводитись, її поведінка буде такою, як у батька та матері». Перед вихованням своїх дітей, я вважаю, треба спершу взятись за виховання самих себе. Кожного разу, коли я підбираю слова у присутності своїх дітей, я розумію, що ті висловлювання мають бути такими, які б я хотів чути від своїх дітей. Поведінка чоловіка зі своєю дружиною також має бути такою, яку б ти хотів бачити в майбутньому у своїх нащадків. Діти одне чують, а друге – бачать. Кожен батько повинен розуміти, що вулиця виховає його дітей, але чи буде це так, як він цього хоче – це вже інше питання. Цінності, які батьки мають самі, ті самі вони і закладають у своїх нащадків, – поділився батько 5-ти дітей, міський голова м. Збараж Роман Полікровський.

Учасники круглого столу заначили, що відсутність батька у сім’ї позначається на фізичному, сексуальному, інтелектуальному, психологічному та моральному розвитку дитини.

– Дослідження 1337-ми докторів медицини Університету Джонса Гопкінса показали, що відсутність близькості з батьками є чинником, який викликає у дітей гіпертонію, коронарну хворобу серця, злоякісні пухлини, розумові розлади та навіть приводить до суїциду. З 39-ти дівчат підліткового віку, які страждали на анорексію, 36 мали один спільний чинник – відсутність близьких стосунків з батьком. Рівень смертності серед дітей, які виховуються лише матерями, в 1,8 разів вищий, аніж в повних сім’ях. Діти, що страждають на зайву вагу, найчастіше проживають у сім’ї без батька, – розповів виконавчий директор ГО «Міжнародний центр батьківства» Сергій Цвітков.

За словами пана Сергія, саме батько є тим, хто формує в житті поведінку дитини відповідно до її статі. Процес засвоєння сексуальної ролі порушується, коли батько фізично або емоційно відсутній вдома. Тато впливає на формування мужності у хлопчика. Робить він це через теплі, близькі взаємини з ним. Хлопчики з гомосексуальною орієнтацією найчастіше походять із сімей з відстороненим батьком і владною матір’ю. Сприйняття жінкою своє жіночності так само формується під впливом реакції на неї зі сторони батька. Діти, які відчували тісний зв’язок з батьком, будуть більш задоволені партнерами у романтичних стосунках, а також будуть мати хороші інтимні стосунки та меншу схильність до розлучення.

Немовлята, до виховання яких активно залучені тати, вже у 6 місяців мають більш розвинені когнітивні здібності. Статистика свідчить, що діти, які виховуються без батька, набирають нижчі бали на іспитах і тестах. Хлопці, які перебувають у теплих стосунках з батьком, краще навчаються, аніж ті, в кого тати – «холодні» та авторитарні. Доведено, що присутність та спілкування з батьком під час сімейного обіду стимулює дитину до кращих результатів в школі, – додав Сергій Цвітков.

Під час обговорення отець Мирон Сачик наголосив на важливості обговорення сімейного виховання у школі та запропонував запровадити у навчальній програмі подібні уроки.

– У школярів навчальна програма зараз дуже важка. Вона перевантажена тим, що надалі може взагалі не згодитись у житті. Але, чомусь, фундаменти для родинного виховання, на жаль, ніхто не вивчає. Якщо б дитина, яка проживає у неблагополучній сім’ї, мала хоч якийсь важливий виховальний курс у школі, то у неї була б альтернатива до чогось прагнути, – наголосив Мирон Сачик. 

 Головне фото: з відкритих джерел

Прокоментувати:

СОЦІУМ

04.05.2024 soroka
Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст - говоритиме про підтримку європейських прагнень України
Мер Києва Віталій Кличко на запрошення мера Парижа Анн Ідальго візьме участь у Саміті мерів…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.