У Тернополі триває грандіозний конкурс піаністів (фото)

Опубліковано в Історія тижня 17.03.2018

Відкриття конкурсу піаністів «НА БАТЬКІВЩИНІ ВАСИЛЯ БАРВІНСЬКОГО» відбулося вчора, 16 березня, о 17 годині в Тернопільській обласній філармонії. Впродовж сьогоднішнього та завтрашнього днів триватиме прослуховування конкурсних програм учасників молодшої, середньої та старшої вікових категорій.

На урочистому відкритті заходу до гостей звернулася громадсько-політична діячка, депутатка Тернопільської облради Лариса Римар, яка наголосила на символізмі конкурсу піаністів імені Василя Барвінського. Пані Лариса зазначила, що рівно чверть століття у 1993 році з нагоди 105-ї річниці з дня народження Барвінського в Тернополі було проведено обласний конкурс.

Дуже почесно, що в 1993 році до цього унікального мистецького заходу долучився наш земляк Ігор Ґерета, іменем якого було почесно названо Тернопільську обласну експериментальну комплексну школу мистецтв.  Саме він доклав чимало часу та зусиль для того, щоб утвердити українську ідею, зберегти українське мистецтво та національну культуру. Дуже символічно, що ми вже 25 років прокладаємо місточок для того, щоб відновити історичну справедливість та повернути ім’я Василя Барвінського до його маленької батьківщини. Ми прагнемо робити те, про що говорив Барвінський. А він казав, що, розвиваючи та підтримуючи українську школу мистецтв, ми розбудовуємо власну державу, — звернулася Лариса Римар.

До відкриття конкурсу долучилася й дослідниця творчості Василя Барвінського, кандидатка мистецтвознавства Лілія Назар-Шевчук.

— Звертаюся нині до молодих піаністів. Не бійтеся експериментувати, пробувати щось нове, а не тільки відтворюйте написане мистецтво, не лише копіюйте. Нехай навіть у вас виходитиме творити недосконало, проте це буде власна творчість, яка може підкинути вам цікаві ідеї. Наприклад, Василь Барвінський у свої юні роки, граючи на піаніно, відтворював ходу ведмедя, кумкання жаби і пробував цілою долонею, кулаками грати по клавіатурі. І що ви думаєте, в 1910 році у Празі він застосовує кластери та гру затисненим кулаком у жартівливому «Жаб’ячому вальсі». І саме Барвінський став винахідником кластеру, тобто, проклав шлях сонористиці — одній з провідних технік музики ХХ-ХХІ століть, — поділилася пані Лілія. 

Варто зазначити, що протягом 17-18 березня в філармонії виступатимуть учасники з Рівного, Львівщини, Тернополя та Харкова у трьох номінаціях: 9-12, 13-15 та 16-19. Обов’язковою умовою конкурсу є представлення для суддів одного із творів Василя Барвінського. Номінант на Гран-Прі отримає від журі 5 000 гривень.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.