Тернополянам розповіли все, що вони боялись питати про Європейський Союз

Опубліковано в Історія тижня 17.08.2017

Яка різниця між Радою Європи, Радою ЄС та Європейською Радою – про це та про багато інших аспектів вступу України до Європейського Союзу розповіла тернополянам вчора, 15 серпня, у «Бункермузі» історик, фахівець з відносин ЄС та України Марічка Юрчак.

- Насправді структура Європейського Союзу надто складна для розуміння. З цього приводу у Washington Post написали такі слова: «Ніхто спеціально не спроектував би правління так складно і надмірно як це є в Європейському Союзі». Отож, дуже важливо, аби ми всі вміли розбиратись у цих питаннях. Мета моєї лекції – підготувати Вас дивитись новини і розуміти про що там йдеться, адже у медіа говорять про різні інституції, з діяльністю яких не всі ознайомлені, – зазначила Марічка.

Історик чітко розмежувала поняття чотирьох основних інституцій ЄС: Європейський парламент, Рада ЄС, Європейська рада та Європейська комісія, а також пояснила, що таке Рада Європи, Європейський суд аудиторів, Європейський центральний банк та Суд Європейського Союзу. Серед вирізняючих ознак зазначених інституцій Марічка Юрчак зазначила наступне:

· Рада Європи – не інституція Європейського Союзу. Це міжнародна організація, до якої входять 47 держав-членів. До неї можуть долучитись усі європейські держави, які визнають принцип верховенства права і гарантують основні права людини і свободи для своїх громадян. Рада Європи тісно співпрацює з Європейським союзом. Штаб-квартира Ради Європи знаходиться у Страсбурзі на кордоні Франції та Німеччини.

· Рада ЄС – законодавчий орган Європейського Союзу. Вона є однією частиною двопалатного законодавчого органу ЄС; другою частиною є Європейський парламент. У раду ЄС входять 28 національних міністрів певних галузей, єврокомісар, а головує там ціла держава. На сьогодні головою Ради ЄС є Естонія, раніше була Мальта. Ця інституція спільно з парламентом розділяє бюджетну владу Європейського Союзу.

· Європейська рада – інституція, діяльність якої подібна до козацької ради. Так, глави держав та урядів країн Європейського Союзу зустрічаються та визначають політичні напрямки для ЄС, вирішують подальші кроки.

· Європейський парламент – законодавчий орган Європейського Союзу, що складається з 750-ти депутатів. Він обирається голосуванням громадянами Європейського Союзу. Заробітна плата депутатів Європейського парламенту становить 700 євро на місяць, а на пенсію вони виходять у 53 роки. Європейський парламент вибирається строком на 5 років.

· Європейська комісія – вищий орган виконавчої влади Європейського Союзу. Це – «двигун» європейської інтеграції, «опікун» договорів. Комісія стежить за тим, щоб не порушувались угоди та захищає інтереси малих держав-членів.

Окрім цього існує ще три інституції Європейського Союзу: Європейський суд аудиторів, Європейський центральний банк, Суд Європейського Союзу.

· Європейський суд аудиторів – інституція, яка контролю бюджет ЄС, перевіряє законність прибутків і видатків.  

· Європейський центральний банк – установа, яка займається питаннями господарчої оцінки ухвали законів та норм.

· Суд Європейського Союзу – офіційна інституція, яка охоплює всю судову владу Європейського Союзу; одна з наймолодших інституції ЄС. Суд Європейського Союзу складається з трьох частин: Суд справедливості (вирішує питання, які подають держави), Загальний Суд та Трибунал у справах публічної служби.

Розмова про ЄС велась у невимушеній атмосфері. Марічка Юрчак навіть навела кілька смішних фактів, які підтверджують складну структуру Європейського Союзу. Наприклад, те, що теорема Піфагора містить 14 слів, молитва «Отче наш» – 66 слів, Десять Заповідей Божих – 179 слів, Декларація незалежності США – 1300 слів, а правила Європейського Союзу, щодо продажу брюссельської капусти  містять аж 23 600 слів.

На закінчення лекції усі присутні обговорили позитивні та негативні сторони вступу України до Європейського Союзу, однак не зупинились на одній конкретній думці. Наразі це питання досить суперечливе. Чи допоможе ЄС Україні піднятись на дуже високий рівень, чи, навпаки, «вижме з неї усі соки», поки невідомо.  

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.