Повернути ресурс: тернопільська психологиня розповіла, як відновити внутрішні сили

Опубліковано в Історія тижня 28.03.2023

Кожен з нас у певний період життя відчуває нестачу внутрішніх сил для того, аби жити, діяти працювати та спілкуватися у звичному ритмі. Особливо легко вигоріти зараз, під час війни, коли до щоденних стресів додається хвилювання та страх за рідних і близьких.

Що ж таке внутрішній ресурс та як його відновлювати «Сорока» запитала у арт-терапевтки, психолога у руслі позитивної психотерапії Олени Галай.

Існує цілий комплекс ресурсів

Експерт зазначає, що «внутрішній ресурс» – це певний набір внутрішніх можливостей, які людина може використовувати для саморозкриття, самореалізації та щоб нормально функціонувати, бути щасливою і успішною.

– Є цілий комплекс ресурсів, це важливо розуміти, аби краще себе продіагностувати та зрозуміти, якого саме нам не вистачає, – розповідає Олена Галай. – У теперішніх умовах дуже потрібні ресурси для стресостійкості. Також є соціальні, які потрібні нам для комунікації з іншими людьми. Внутрішні особисті ресурси, які нас наповнюють – це творчість та любов. Віра – екзестенційний ресурс – те, на чому ми базуємося. Останні наші психологічні ресурси, які визначають наскільки ми сконцентровані, уважні, як працюють наші мисленнєві процеси. Це важливо в умовах стресу, адже він погіршує наші когнітивні функції.

Відповідно до усіх цих ресурсів можна визначити, що саме не так, каже психолог.

– Уникаємо контактів, якщо наші соціальні ресурси виснажені. Можемо бути неуважними, якщо вичерпані психологічні, втрачаємо компонент віри в добро. Без ресурсів стресостійкості можемо відчувати роздратованість, подавленість, стрес, тривожність, панічні атаки, – каже Олена Галай. – Наші особисті ресурси можуть зникати за рахунок того, що змінилися механізми психологічного захисту. Наприклад, не надихає нас більше творчість або немає можливості малювати, танцювати, писати тощо. Стан виснаження ресурсів сигналізує, що порушено баланс і пора звернути увагу на себе. Звичайно, якщо ми маємо таку можливість.

Звертатися за допомогою не соромно

Психолог зазначає, не зі всіма внутрішніми переживаннями людина може впоратися самостійно.

Тож якщо відчуваєте потребу, варто звернутися за фаховою психотерапевтичною, психіатричною чи неврологічною допомогою.

– Не потрібно соромитися звертатися до фахівців. Треба розуміти, що це однозначно не соромно, а якраз навпаки – те,чого потребує і кожен може скористатися цією допомогою, – додає фахівець.

Балансна модель та її користь

Аби визначити яка з сфер страждає від браку внутрішнього ресурсу та зрозуміти, як поповнити його, психолог рекомендує використати балансну модель.

– Її я рекомендую клієнтам і сама практикую. Завдяки їй ми вчимося розглядати людину з точки зору чотирьох основних сфер переробки конфлікту: тіло, діяльність,контакти, сенси. Енергію потрібно достатньо розподіляти відповідно до усіх цих сфер для того, аби відчували себе в гармонійному стані. Це одночасно й техніка діагностики, що дозволяє дослідити, якій сфері ми не приділяємо достатньо часу, а яка навпаки перепрацьована, – говорить експерт. – Нерідко люди перепрацьовують в сфері діяльності, коли багато часу приділяють роботі і часто страждає власна тілесність – не приділяють достатньо часу своєму тілу. За допомогою цих чотирьох сфер ми можемо досліджувати, як наша енергія витрачається щодня.

Допомогти відновити ресурс можуть звичні посиденьки з друзями з чашкою кави (це задіює як сферу контактів, так і сферу тіла), а також час, проведений наодинці з улюбленою книгою – для залучення сфери фантазії. Допомогти може також приділення часу молитві, медитації, книзі тощо. Техніку відновлення психологи підбирають індивідуально під кожного.

Я люблю перепрацьовувати усе за допомогою творчості. Для мене дієвим методом є танцювально-рухова терапія. Клієнтам я також пропоную пошукати свій метод арт-терапії, який буде допомагати саме їм: малюнок, вишивка,  мандала терапія – те, що буде заспокоювати,  концентрувати. Потрібно знайти саме той ключ до власних ресурсів, засіб розвитку внутрішнього потенціалу, – говорить Олена Галай. – Я використовую методи позитивної психотерапії і методи арт-терапії в комплексі – це основні два патерни, на які я опираюся при виборі технік для відновлення внутрішнього стану людини.

Опора всередині нас

Ресурс потрібно шукати тільки в середині себе, наголошує психологиня.

– Шукаємо всередині і можемо використовувати для цього зовнішні аспекти. Чим більше ми будемо опиратися на когось чи щось, тим більше будемо ставати хиткими. Тільки побудова внутрішніх опор, сили допоможе нам здобути відчуття цієї наповненості і ресурсності. Ми повинні шукати всі відповіді всередині себе. Ми можемо наповнюватися творами мистецтва, які надихатимуть, або черпати ресурсність з екологічних взаємовідносин з коханою людиною, але це не може бути нашою опорою. Завжди має бути внутрішній кістяк. Однак ми можемо в процесі просити допомоги, підтримки, поради. Робота психолога – допомогти сформувати цю внутрішню опору, зазначає Олена Галай.

Балансний метод для відновлення та самодіагностики

Метод балансу – це популярна методика, яку  використовують і для самодопомоги. Завдяки їй ми маємо можливість допомогти собі, зрозуміти, чому ми на цьому етапі потребуємо більше і приділити час та енергію цій сфері.

– Ми малюємо так званий ромб Пезешкіана, де описуємо усі 4 сфери і змальовуємо розподіл між ними 100% нашої енергії. Ідеальний варіант – по 25%, але, звичайно, ідеалу не досягає ніхто. Однак відповідно до цього ми можемо проаналізувати, над тим, яка сфера потребує більшої уваги, а яка – меншої, – говорить психолог. – Можемо також намалювати два ромби: один для відтворення того, що є зараз, а інший відображатиме те, як би ми хотіли б щоб було. Тоді прийняти рішення в певному напрямку, щоб відчувати себе краще. Наприклад, приділяти більше часу здоров’ю, роботі, медитації, молитвам тощо.

Якщо не приділяти достатньо енергії одній з сфер, ми не відчуватимемо себе в балансі.

– Якщо нам бракує балансу пов’язаного зі сферою тіла, можуть допомогти ранкові або вечірні прогулянки, заняття йогою, зарядка, бюті-процедури або інтим з коханою людиною. Якщо не до кінця задіяна наша сфера діяльності, страждатиме самооцінка. Ми відчуватимемо себе нереалізованими, непродуктивними і тут також дуже важливо приділяти цій сфері достатньо часу: взятися за вивчення нового курсу, іноземної мови тощо. Якщо ж це сфера контактів, то,можливо, ми потребуємо звичайного дзвінка мамі чи подрузі, щоб щось обговорити, тому це також може бути корисно.

Зображення з мережі інтернет

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.