«Дуже мелодійна мова»: іноземні студенти тернопільського вишу розповіли, чому почали вчити українську

Опубліковано в Історія тижня 09.11.2021

До Дня Української писемності та мови ми поспілкувалися з іноземцями, які, живучи в Тернополі, вирішили вивчити мову нашої країни.

Чому, чи довго та як саме вчили українську – жителі різних країн розповіли «Сороці».    

«Українською співається дуже легко»

Хуберт Мікоша приїхав з Польщі до Тернополя 6 років тому, щоб навчатися у Тернопільському національному медичному університеті, який хлопець закінчив у червні цього року.  Каже, що мову почав вчити, щоб порозумітися з місцевими жителями.

– На другому курсі навчання у нас кожного тижня були заняття з української  мови. Також я хотів вивчити її для себе. Крім занять, ще є життя. Треба говорити з людьми і вирішувати повсякденні справи, – каже Хуберт. –  Хотів спілкуватися не тільки з іноземцями і друзями з Польщі, але й з українцями. Хотів дізнатися про вашу культуру кухню, слухати радіо та дивитися телебачення. Завдяки мові я отримав можливість пізнати вас більше, ваші свята, звичаї тощо. Зараз розумію, якою є українська людина.

Хлопець розповідає, що для нього українська мова не була складною, а навпаки – далася легко. Пізніше почав вдосконалювати рівень мови, аби краще репрезентувати Асоціацію польських студентів, в яких був президентом через 5 років.

– Як поляки, ми маємо щастя, що наша мова дуже схожа до української. Не алфавітом, але багато слів звучать подібно.  Тому, може, для нас це було не так важко, як для англомовних іноземців, – розповідає Хуберт. – Я співаю та займаюся музикою, тож добре сприймаю на слух, тому мені вчити мови легше. Можливо, акценту, як в українців, не маю, але можу вільно говорити і люди мене зрозуміють.

Для того, аби вивчити будь-яку мову потрібно завжди підтримувати з нею контакт, зазначає Хуберт Мікоша.

– Є три речі, які важливо робити вивчаючи мову. Про це сказала нам викладач: говорити з людьми, слухати радіо і дивитися телебачення. Це справді допомагає. Ти чуєш вимову, акцент і краще її розумієш. Хтось може потребувати більше часу на вивчення, хтось – менше, але дійсно важливо просто мати щоденний контакт з мовою, – говорить хлопець.

Зізнається, що вважає українську дуже мелодійною.

– З позиції співака можу сказати вам, вона є дуже добра до співання. Мова мелодійна і нею співається надзвичайно легко, – говорить Хуберт. – Для розмови вона також гарна і дуже схожа до польської. Навіть коли мої друзі або батьки приїжджають в Україну через кілька днів вони трохи розуміють, що людина говорить. Думаю, це також плюс – ми можемо порозумітися.

Іноземець каже, йому українська знадобилася не лише в Україні, але й за її межами.     

– Кожного року я багато подорожую Європою і завжди можу зустріти когось, хто говорить українською навіть за кордоном. Адже багато українців, як і поляків, працюють в інших країнах, – говорить хлопець. – Нова мова – це нова можливість і вона може знадобитися всюди. Навіть тоді, коли ми цього не очікуємо. Буває до нас у лікарню в Польщі потрапляють пацієнти українці. Розуміючи українську мову, я можу дізнатися, які в них симптоми і зібрати історію хвороби.

«Українці ніжно користуються мовою»

Салман Кхан, приїхав до України з Бангладешу приблизно 3 роки тому, щоб вивчати медицину у нашому місті.

Каже, що українську почав вчити, адже вважає мову важливим елементом для життя в іншій країні.

– Якщо ви хочете спілкуватися з місцевими людьми тут, то повинні вивчити українську мову, щоб зрозуміти їхню культуру. Також це знадобиться, коли йдете за покупками, їздите на таксі, автобусі, поїзді тощо, – говорить Салман. – Мені тут потрібно пожити ще кілька років, тому дуже важливо вивчити мову.

Іноземець додає, що українська не є дуже важкою.

– По-перше, я вивчив усі букви, як вони звучать в алфавіті. Тоді намагався вловити розмову українців, гуляючи, проводячи час у парку, ходячи в магазин.  Вже потім я займався зі своїми друзями і скрізь, куди б не йшов.  Мало-помалу так і навчився, – говорить хлопець. – Немає нічого складного.  Будь-хто може говорити українською, якщо хоче вчитися. Дуже допоможе практика говоріння, вона робить вимову більш досконалою.

Салман Кхан, що українська посприяла тому, щоб звикнути до життя в іншій країні.

– Це допомогло мені в легкому спілкуванні, навчанні, а також у повсякденному житті. Повірте, якщо людина зможе вивчити українську мову, йому тут буде легше і приємніше, – говорить він.

Додає, що добре розуміє, наскільки цінною для народу є його мова.

– Моя рідна мова бенгальська, і ми єдина нація в усьому світі, яка воювала і загинула за свою мову. Саме тому 21 лютого люди з усього світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Я знаю цінність мови. Мені подобається, як українці поважають свою мову. Вони завжди в усьому віддають перевагу українській мові, навіть у ліках. Але я думаю, що принаймні в медикаментах повинні додати міжнародну мову – англійську, – каже Салман Кхан.

Хлопець додає, що він також слухає музику вітчизняних виконавців.

– Я люблю слухати українську музику, іноді змішану з російською також. Українці ніжно користуються мовою, адже в українській мові багато слів, які ідеально підходять для точного вираження низки емоцій, – зазначає Салман Кхан.

«Вивчення української має свої переваги для іноземців»

Удей Кунт приїхав до України кілька років тому, ставши студентом у Тернопільському національному медичному університеті.

Українську мову хлопець почав вчити, щоб мати можливість спілкуватися з українцями.

– Я вивчаю українську мову, тому що після 3-х років у нас є заняття в лікарнях і там нам потрібно поговорити з пацієнтами і написати історію хвороби, також є багато інших переваг вивчення української мови, – говорить Удей Кунт.

Українську студент вивчає на заняттях в університеті та в живій розмові.

– Українська мова мені тут дуже допомагає. На першому та другому курсах у нас є урок української мови. Крім того, ми практикуємося, намагаючись розмовляти з  українськими друзями. Так ми легко вчимо цю мову, – каже Удей Кунт. – Будь-яка мова для нас важка на початку, адже вона нова. Проте, якщо ми спробуємо, то зможемо вивчити.

Хлопець додає, що українська допомогла йому у пошуку товаришів.

– Якщо ти знаєш українську мову, ти можеш знайти друзів-українців, можеш з ними спілкуватися, – додає Удей Кунт.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.