Версія для друку

12-річний житель Тернопільщини підкорив мережу кулінарним талантом (фото)

Опубліковано в Історія тижня 14.10.2021

Гаспачо з запечених овочів, кіш з броколі та арахісом, рататуй, яблучний тарт та кілька варіацій борщу – всі ці та десятки інших страв готує 12-річний Юрій Потурай з Великих Бірок.

Хлопець активно веде кулінарний блог в Instagram, де ділиться секретами приготування страв та в майбутньому мріє відкрити власний ресторан.

Про покликання та любов до кулінарії Юрій розповів «Сороці».

За словами хлопця, перші страви він почав готувати в 5 років, а допомагати на кухні – ще раніше.

– На початку готував щось простеньке – омлетики, канапочки, салатики. Мені мама подарувала книжку «Ням! Готують діти!» там були різні рецепти : яйце в перчику, яйце в хлібчику і я це готував. Робив дуже класні грінки з корицею, – пригадує Юрій Потурай. – Що кулінарія це моє зрозумів десь певно у жовтні минулого року, коли почав викладати фото на свою сторінку. Тоді почав більше готувати, а точніше – майже кожного дня. Першим, що я опублікував  в своєму блозі були панкейки. Люди почали коментувати та підтримувати і я почав більше готувати. Спочатку лише солодке,  потім перейшов на  солоне, а тепер – те і те. Згодом почав викладати і рецепти.

Зараз хлопчик готує кожного дня.

 – Якщо якесь свято, на кухні можу проводити 5-6 годин або навіть цілий день. Готую сам, допомагаю бабці,  мамі. Коли ходжу до школи, звичайно, готую трошки менше, бо не встигаю. У вихідні можу куховарити від ранку до вечора, – каже юний кулінар. Найчастіше готую щось з випічки, люблю працювати з дріжджовим тістом, місити його. Тоді як це треба робити 5 хвилин, я можу займатися цим півгодини.  А коли тісто виходити класне, буває можу ходити по хаті та показувати його рідним.

Готує хлопчик й страви за авторськими рецептами, їх у Юри вже більше 10-ти.

Я проходив курс Євгена Клопотенка, де серед завдань було придумати щось своє. Наприклад замаринувати курку рожевим перцем та спекти з екзотичними фруктами. Я в цей рецепт додав ананасовий сік. Або треба було приготувати сирнички з начинкою або незвичним соусом і я придумав грибний, бо в холодильнику були гриби, – говорить Юрій Потурай. –  Інколи щось нове з’являється ненавмисне. Якось хотів приготувати котлети по-київськи, в мене не вийшло, тож зробив мітболи з соусом.  

Зараз хлопець готує за кулінарним календарем з рецептами відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, за яким стежить у всіх соціальних мережах та відтворює рецепти кумира.

Юлій зізнається, що колись кулінарію підлаштовував під власні смаки в їжі, а зараз вільно експериментує з продуктами. В майбутньому хлопчик мріє відкрити власний ресторан.

– Раніше багато чого не їв, наприклад – не дуже любив овочі тому готував щось таке, що мені смакуватиме. Зараз, звичайно, я почав більше харчуватися овочами. Тому готую, шукаю різні поєднання і стараюся придумати щось корисне та цікаве, – розповідає хлопчик. В майбутньому, звісно, хотів би відкрити свій ресторан. Одразу згадую історію, яку мені розповідала мама. За її словами, якось я йшов з садочку  дуже сумний. Розповів, що «вихователька казала, якщо ми будемо чемними, дівчаткам Святий Миколай принесе ляльки, а хлопчикам – машинки. А я не хочу машинку! Хочу кухню іграшкову!»

Матір хлопчика пані Наталя розповідає, що допомагати на кухні хлопчик розпочав у 3 роки.

– Почав він мені на кухні допомагати десть в 3 роки. Є фото, де він зовсім маленький  збиває міксером білок, допомагає молоти м'ясо на м’ясорубці. Більшість жінок значну частину часу проводять на кухні і дитина хоче-не хоче – завжди присутня. Але комусь подобається на кухні їздити машинкою або розчісувати ляльок, а Юра постійно хотів допомагати. Ми не дуже боронили.  Звичайно, коли він працював з міксером я була поряд і слідкувала щоб все було добре, – каже пані Наталя. – Проте переломний момент наступив вже в школі. Разом з однокласниками він дуже захопився однією мобільною забавкою. Грали у неї  постійно – на всіх уроках і перервах.  Через це довгий час він був без телефону і відтоді почав в 500% більше часу проводити на кухні.

Практично усі страви хлопчик готує сам. За дорослими – купівля продуктів та допомога у прибиранні, розповідає пані Наталя.

– За порадою подруги я замовила кулінарний календар і подарувала його Юрі після Нового року. Відтоді вже майже половину календаря зготовано. Там досить прості рецепти.  Є деякі страви, що трошки дивні для нас але дуже цікаві. Наприклад, селеру печену ми вперше їли дякуючи календарю, бо Юру зацікавимо це блюдо і ми поїхали за всім потрібним до Тернополя. Експериментує на кухні він, за мною купити продукти і помити потім посуд, – розповідає жінка. Бабуся з дідусем спочатку  не дуже позитивно ставилися до спецій, таких як розмарин, орегано тощо. Вони звикли до традиційних солі та перцю. Тому спочатку ставилися до деяких страв з насторогою та запитували чине забагато трав. Але зараз  вже звикли і навіть іноді кажуть що мало спецій.

Пані Наталя каже, з негативом через любов до кулінарії хлопчик практично не стикався ні вдома, ні за його межами.

– Я взагалі  вважаю, що людина має займатися тим, що їй подобається. Гендерні стереотипи – просто шаблони, які негативно впливають на життя. Якби там не було, якщо ми візьмемо і запитаємо у перехожих кого з відомих кухарів вони знають,  жінок називатимуть вкрай рідко. Тобто все-таки помітних результатів у цій сфері найчастіше досягають чоловіки, – говорить мати хлопчика. – Я підтримувала Юру завжди, тато на початку не зовсім розумів його захоплення, але ніхто і ніколи  не забороняв синові готувати. Зараз коли вже  всі бачать його успіхи, звісно, підтримуємо ще більше. Хто буде проти, якщо смачно готують?