Версія для друку

"Дизайн – це мистецтво": історія жительки Тернопільщини, яка підкорила головні подіуми країни

Опубліковано в Історія тижня 06.08.2021

Зборівчанка Анастасія Берлізева у свої 16 вже підкорила подіум Ukrainian Fashion Week та заснувала власний бренд одягу.

Нещодавно дівчина представила свою колекцію на ще одному модному майданчику країни – Одеському дні моди.

Про враження від Odessa Fashion Day, власний шлях у сфері дизайну та творчі плани Анастасія Берлізева розповіла «Сороці».

 

Показ за лічені години до потопу

В Одесі дівчина представила свою колекцію 21-го липня. Розповідає, що на захід її запросили самі організатори.

– Тут все було напруженіше, ніж раніше, бо на показі були присутні глядачі. В Києві я не мала живої аудиторії, адже все відбувалося онлайн і  у випадку чого можна було кілька разів перезняти. В Одесі був тільки один шанс. Насправді, це було круто. Мати можливість бачити реакцію людей на мій одяг вживу – дуже незвично і водночас цікаво, – говорить дизайнерка. – Опісля до мене підходило багато гостей. Всім дуже сподобалася колекція, робили багато фото. Також поступило декілька пропозицій співпраці.

Немало хвилювань викликала й погода в день показу, пригадує Настя.

– Моя колекція була представлена останньою того вечора, о 21-й годині. Все відбувалося під відкритим небом, тому я дуже хвилювалася, що буде спека, а потім – що падатиме дощ. Однак все пройшло добре, але через дві години після цього в Одесі почався потоп, – каже дівчина.

Колекція пов’язана з дитинством

Створити першу колекцію надихнули двохтисячні роки, у які й росла, розповідає дизайнерка.

– Ця колекція пов’язана з моїм дитинством. Змалку любила ляльки і їх в мене було дуже багато – практично вся хата була завалена іграшками. Найбільше подобалися Барбі. Знаю, як маленька дівчинка уявляє себе такою ж, як вона: гламурною, рожевою, блискучою. І, звичайно, я надихалася 2000-ми, тож одяг створила в стилі цих років, – каже Анастасія Берлізева.

Колекція складається з 5 образів.

– Образи пошито з натуральних матеріалів. Переважає костюмна тканина, органза, оксамит і джакарт. Також весь одяг декоровано вручну, – додає Настя.

Стати дизайнером не мріяла

Попри любов до одягу, створювати його ніколи не думала, розповідає дівчина.

– Я дуже спонтанно прийшла до цього рішення. Якось так сталося, що ще до початку карантину практично пів року сиділа вдома, бо хворіла. Тому на ізоляції мені було дуже нудно, бо не було можливості кудись ходити. Тож як тільки його послабили, я пішла на курси дизайну, – пригадує Анастасія Берлізева. – Одного дня захотіла просто спробувати себе в цьому. Знайшла в інтернеті Львівську школу моди і записалася.

Дівчина зізнається, що дизайн на початку розглядала лише як бізнес. Однак, ставши частиною цієї сфери, змінила власне бачення.

– Спочатку я думала лише про комерційну складову дизайну. Але коли я почала вчитися цього, мені дуже сподобалося, адже я людина дуже творча. Тож можу сказати, що вже в школі моди захопилася цією сферою. Тепер дивлюся на дизайн зовсім по-іншому, ніж колись. Це для мене – мистецтво, – говорить зборівчанка.

Моделі зіткані з дощу

Зараз дівчина працює над новими образами.

На початку літа я почала проектувати наступну колекцію. Я дуже люблю літній дощ, тож надихнулася саме ним. Для мене він – відчуття легкості, прозорості, текучості… ніби інша реальність. Саме це я хочу передати в своєму одязі, – каже дизайнерка. – Я хочу показати, що людина з природою насправді – одне ціле, а багато хто про це забуває і нищить її.

Колекція складатиметься з шести моделей. Наразі вже чотири образи повністю готові.

– Одяг пошито з шифону, органзи, паєтки, атласу і тафти. Також у роботі над цією колекцією я співпрацюю з одеським ювеліром Агатою Лілою. Вона створить аксесуари для цих образів та декор. Все це – ручна робота і пришиватиметься також вручну, – каже дизайнерка.

Ескізи Анастасії вже пройшли відбір Ukrainian Fashion Week, тож невдовзі ми знову побачимо роботи дизайнерки на головному подіумі країни.

– В подальшому співпрацюватиму з моєю школою у Льовові як з дизайн-бюро. Представлятися також буду разом з ними. І, звісно, планую презентувати свої образи на Odessa Fashion Day, – зізнається Анастасія Берлізева.

 У публікації використано фотографії Кирила Волкова, Катерини Котляренко, В'ячеслава Котляренка, Марини Охотникової та Анни Кушніренко