Тисячі шматочків паперу жителька Тернопільщини перетворює на споруди, квіти та ікони (фото, відео)

Опубліковано в Історія тижня 12.04.2021

Іграшки, вази, картини та навіть пам’ятки архітектури з сотень різнобарвних паперових трикутників створює педагог-організатор Чортківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 Христина Глухан.

Майстриня працює у техніці модульного оригамі вже понад десть років. За цей час створила більше п’яти тисяч об’єктів.

Як перетворити звичайнісінький папір на витвір мистецтва – Христина Глухан розповіла «Сороці».

Перша робота – пара лебедів

– Становлення мене як майстрині розпочалось у далекому 2010 році, коли я вперше побачила роботи із модульного оригамі на виставці в педагогічному коледжі. І так мене ті роботи підкорили, що я вирішила знайти схему в інтернеті та скласти собі парочку лебедів, одну з чи не найскладніших робіт для майстра-початківця. Матеріалом на той час я була забезпечена, бо працювала секретарем у школі і весь використаний папір ішов не у сміття, а перетворювався у чудові роботи, розповідає Христина Глухан.

Майстриня наголошує, вона – самоучка, адже на початках захоплення модульним оригамі інтернет був далеко не у всіх.

– У далекому 2010 році інтернет у нас був не надто поширений, тому знайти якісь роботи чи схеми було дуже важко. Можна було замовляти книги, але там були настільки дитячі схеми, що мене це не влаштовувало. Довелося самостійно пробувати та вчитися на своїх помилках, каже жінка.

Кожна робота Христини Глухан є унікальною й відрізняється від інших.

– З 2010 року я виготовила понад 5000 робіт. Багато було повторів, хоча у різних варіаціях чи кольорах. А все через те, що я дуже не люблю робити однакову, рутинну роботу. Саме через це кожна моя робота відрізняється від попередньої або кольором, або узором, або прикрасами, – зазначає Христина Глухан.

Модульне оригамі стрімко розвивається

Не варто казати, що ця техніка полягає лише у складанні об’ємних фігур. Зараз модульне оригамі виходить далеко за межі, важко встигати за тенденціями його розвитку, наголошує Христина Глухан.

– Модульне оригамі, техніка складання 3-D фігур з окремих модулів, відрізняється від звичайного оригамі тим, що в процесі складання робіт використовується декілька листків паперу. «Вікіпедія» подає, що модульне оригамі – це мистецтво складання 3-D фігур, але тут я з нею не погоджуюсь, бо наразі воно настільки стрімко розвивається, що навіть я не встигаю за його модними тенденціями, а саме: картини із фотографій, макети будівель, фігури людей у повний ріст, журнальні столи, вази та багато іншого можна зробити саме із оригамі, розповідає Христина Глухан. 

Зробити модуль може навіть шестирічна дитина

Модульне оригамі – це той самий конструктор, але його не потрібно купувати в магазині, а можна виготовити власноручно. Якщо дитина хоче якусь іграшку, чому б не скласти її самому, каже майстриня.

– Щодо самої техніки, то можу сказати, що спробувати зробити модуль може кожен, матеріал є завжди у вас під руками – це простий офісний папір, хоча є умільці, які використовують і сторінки глянцевих журналів, і картон, і кольоровий скотч, каже майстриня.

Розмір кожного модуля є різним – від найбільшого (А4) до найменшого 1/128.

– Мій улюблений розмір модулів – 1/32, він найбільш практичний. Що ж означають ці цифри? А те, що листок А4 ми ділимо на 32 шматочки. Початківцям я пропоную використовувати для вдосконалення техніки розмір 1/16, як ви уже зрозуміли ми листок А4 розрізаємо на 16 шматочків. Складати сам модуль теж доволі легко, з цим справиться і 6-річна дитина. А з кожним десятим модулем техніка буде все більше вдосконалюватися, пояснює чортківчанка.

Найбільше часу потрібно для створення матеріалу

Маленькі роботи у техніці модульного оригамі можна зробити менше, аніж за годину. На створення масштабних об’єктів може піти навіть декілька місяців.

– Щоб зробити найменший об’єкт у цій техніці, для дитини достатньо уроку (45 хв.) Це вже перевірено на практиці, бо усі мої учні виготовляли сердечко на 40 модулів і їм вистачало уроку. Та якщо є наскладані модулі, то за 5 хв виготовити таке сердечко зможе навіть початківець. А от великі роботи можна виготовляти місяцями. А все через те, що матеріал для свого виробу (модулі) ми не купуємо, а виготовляємо самостійно. А це значні затрати часу, розповідає майстриня.

Христина Глухан пояснює, щоб виготовити 500 модулів потрібно приблизно годину, а масштабні роботи вміщають більше 60 000 таких модулів.

Унікальні речі можна зробити за сотню гривень

Аби створити такі паперові об’єкти потрібно мало, каже Христина Глухан.

– Нам знадобиться  папір, ножиці, клей та лак (за необхідності). Прикраси чи стрічки – за бажанням. Як бачите, за 100 грн можна навчитися робити унікальні речі, зазначає жінка. 

Христина Глухан розповідає, не любить повторів.

– Мені подобається кожна нова робота. Таку, яку я ще не робила. І бажано яскравого червоного чи темних кольорів. Чому так? Бо ці роботи після лакування нереально красиво блистять. Я дуже не люблю повторів. І якщо це не замовлення, то я точно не візьмусь за роботу, яку вже робила, каже чортківчанка.

«Паперова магія»

Зараз Христина Глухан веде гурток «Паперова магія», де навчає дітей оригамі.

– Це заняття для мене – хобі, бізнес, відпочинок, стимул для розвитку. Спочатку я була переконана, що, можливо, мені не вдасться зібрати ту кількість дітей, яку потрібно, адже цей вид роботи вимагає терпеливості та посидючості. Та я глибоко помилялася. На мій гурток ходить удвічі більше діток, з кожним новим уроком з'являється ще декілька новеньких, які приходять просто подивитися і залишаються з нами, наголошує майстриня. 

Чортківчанка каже, гурток – це можливість передати свої знання дітям, виростити майстрів, які б перевершили свого вчителя. Окрім цього, жінка знімає майстер-класи. Вони дозволяють працювати з кожним учнем індивідуально навіть на відстані.

Мрія – відтворити паперові копії відомих архітектурних споруд Чорткова

– Якщо колись я всі свої плани тримала у таємниці, то тепер доводиться показувати те, над чим працюю. Наразі – це костел, що у м. Чортків. Почала я над ним працювати ще минулого року в червні. Склала 4 стіни і, на жаль, вийшла на роботу з декретної відпустки, часу стало менше і я ту роботу закинула. Хоча модулі помаленьку складала. І от вже 2 тижні наполегливо працюю над новою (боковою) стіною храму, каже Христина Глухан. 

Майстриня додає, що мріє відтворити усі храми міста з паперу, а також відкрити у школі музей копій храмів та будівель Чорткова у техніці модульне оригамі.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.03.2024 soroka
Володимир Кличко зустрівся із посадовцями Держдепартаменту США щодо термінової допомоги Україні, - Віталій Кличко
Всесвітньо відомий боксер Володимир Кличко відвідав США, де зустрівся із впливовими політиками та говорив про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.