Версія для друку

Тихий руйнівник зору: тернопільський лікар-офтальмолог розповіла про небезпечне захворювання

Опубліковано в Історія тижня 06.03.2021

Щороку 6-го березня у світі відзначають День боротьби з глаукомою.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я,  станом на 2020 рік у світі налічується 76 мільйонів людей, хворих на глаукому, а за прогнозами до 2030 року кількість хворих на цю недугу зросте  до 95 мільйонів.

Що таке глаукома, які є симптоми та профілактика цього захворювання «Сорока» запитала у тернопільського офтальмолога Оксани Хомишин.

– Глаукома – це незворотнє захворювання, пов’язане з втратою зорових функцій внаслідок атрофії зорового нерва. На сьогодні  його відносять до нейросудинних захворювань ока, – каже лікар-офтальмолог. – Серед причин втрати зору це захворювання стоїть на другому місці, після травм ока. Тож зрозуміло, що це дуже серйозне захворювання і йому приділяється величезна увага.

Попри те, що в більшості людей глаукома асоціюється з високим внутрішньоочним тиском, лікар каже, що це не завжди так.

– На сьогодні у близько 30 % пацієнтів з глаукомою захворювання діагностоване при низькому рівні внутрішньоочного тиску, – каже Оксана Хомишин.

За словами офтальмолога, на початку розвитку захворювання проходить практично безсимптомно, тож виявити його самостійно неможливо.

– В більшості випадків говорячи про глаукому, ми маємо на увазі тихого руйнівника зору, тому що  на початкових стадіях захворювання ніяк не проявляється. Різко виражені симптоми є лише при закритокутовій глаукомі. Вона проявляється гострим нападом високого внутрішньоочного тиску з почервонінням та болем ока і відповідної половини голови значної інтенсивності, – зазначає лікар. – Коли захворювання повільно розвивається, воно практично безсимптомне. Звичайно, є такі ознаки як відчуття «мушок" перед очима, хоча вони можуть бути при цілій низці очних захворювань; відчуття легкого затуманення зору, райдужні кола навколо джерела світла, які з’являються при підвищенні очного тиску пізніше.

Оксана Хомишин зазначає, що погіршення зору є, зазвичай, ознакою розвинутої стадії хвороби, коли частина волокон зорового нерва незворотньо атрофована і відновити її неможливо.

– Профілактичні огляди – запорука ранньої діагностики глаукоми. Їх кратність залежать від віку, тому що все-таки глаукома – це вікове захворювання. В молодих людей частіше зустрічаються  випадки вторинної глаукоми, яка розвиваються як ускладнення іншого захворювання, як от внаслідок травм або запальних процесів. Є, звичайно, і вроджена глаукома, юнацька глаукома, але їх частота, на щастя, невисока. Найчастіше це захворювання розвивається у осіб старше 60-ти. Хоча останнім часом дана недуга «молодшає», – додає офтальмологиня.

Особливо ретельному моніторингу підлягають люди з, так званої, групи ризику розвитку глаукоми.

– Дуже важливим у виникненні захворювання є генетичний фактор. Якщо в родині є людина, яка має чи мала глаукому, існує висока імовірність успадкувати цю генетичну схильність, – каже Оксана Хомишин. – Також в групі ризику люди з короткозорістю, високою далекозорістю, серцево-судинними захворюваннями.

Лікар-офтальмолог наголошує, що глаукома зумовлює атрофію зорового нерва, що є причиною незворотньої втрати зору. Тому дуже важливо виявити захворювання на ранніх стадіях розвитку.

– У боротьбі з глаукомою допоможуть тільки профілактичні огляди і раннє виявлення хвороби. Чим швидше виявлено недугу, тим більше шансів призупинити, стабілізувати її розвиток, – каже Оксана Хомишин. – Прогресувати хвороба буде в будь-якому випадку, питання лише в швидкості. Тож головне завдання лікування – стабілізувати цей процес і максимально його призупинити, щоб пацієнт міг бачити впродовж всього життя.