Версія для друку

Тернополянка створює одяг, який мотивує турбуватися про довкілля

Опубліковано в Історія тижня 26.02.2021

Тернопільська візажистка Анастасія Паперняк створила власний бренд одягу з мотивуючими написами. Частину коштів від продажу колекції вона має на меті спрямувати на захист екології в рідному місті.

Про життя у стилі «еко» та колекцію, яка допомагає турбуватися про довкілля, Анастасія Паперняк розповіла «Сороці».

Жінка каже, питання екології її хвилювало вже давно.

– Питання екології боліло мене давним-давно. Адже в нашому місті не дотримуються навіть найпростішого – сортування сміття. В повсякденному житті я намагаюся зробити для порятунку екології те, що можу. Наприклад, завжди беру каву в свій стакан. Якщо ж забуду, принаймні прошу каву без пластикової кришечки, – розповідає Анастасія Паперняк. Зараз є великий асортимент багаторазових пакетів з різних матеріалів: наприклад, сітка тканина. Йдучи за покупками в супермаркет, я стараюсь брати їх з собою. Я намагаюся дотримуватися цього способу життя настільки, наскільки це можливо в Україні.

Тернополянка розповідає, що ідея створення власного бренду виникла ще у 2016-му році, проте втілила її жінка лише у 2020-му.

– Оскільки я розкриваю красу в жінках, мені також захотілося відтворювати її в плані одягу. Тоді звернулася до однієї відомої художниці в Тернополі, яка також малює свої картини і переносить їх на одяг. Я попросила, щоб вона мене занурила в це мистецтво. З нею намалювала своїх перших три картини. Першим з них був глобус, на якому були зображені губи, адже за покликанням я таки б’юті-майстер. Хотіла показати заціловану  планету, а потім це потроху перейшло на тему екології. В цьому зображенні переплелося все, розповідає дизайнерка.

У 2020-му Анастасія Паперняк робила внески для громадської організації з Києва, але зараз жінка планує впроваджувати екологічні ініціативи у рідному місті.

 – Питання екології можна зачепити завжди, але з брендом одягу мені це робити стало значно легше. Частину коштів з продажу кофт я віддавала київській організації «Україна без сміття». А потім мені порадили підтримувати екологічні ініціативи тут, у Тернополі, і мені ця ідея сподобалася, – розповідає вона. – Мені дали пару варіантів, як організувати кошти, щоб відстоювати екологію тут, на місці, і я хочу втілити їх в життя. Звичайно, поки я не можу оперувати великими сумами, але роблю невеликі кроки, у мене є мрія, до якої я йду.

Пані Анастасія розповідає, зародженню бренду сприяла її любов до створення незвичного одягу.

– Я не вмію шити, але в мене є шалені ідеї, які втілюю в життя. В мені завжди сиділа жага до створення цікавого одягу. Я вірю, що ми через стиль одягу подаємо свій внутрішній світ і хотіла б, щоб мій одяг говорив, – розповідає дизайнерка. – Крім того, моєю фішкою є підписи до малюнків. В своїй колекції  я роблю натяк на те, що це, в першу чергу, – мотивуючий одяг. Тобто коли людина одягне створену мною річ, вона, у першу чергу, має сприймати сенс напису.

Земля, крила, птахи – все це знайшло своє відображення у речах, створених дизайнеркою.

– Один з моїх малюнків – земля з оком і  написом «Дивитись і бачити». Він відображає те, що кожен з нас має свій окремий світогляд. Ми є тим, що бачимо. Потім було зображення пір’їни з написом «Тому, що є крила», – розповідає пані Анастасія. Зараз у мене більш «літаюча» тематика:  малюнок крил з написом «Літай», колібрі тощо. Моє почуття польоту фантазії трансформується в оці літаючі структури.

Окрім одягу, тернополянка створює екоторби, в яких й передає готові вироби.

– На шоперах також намальована Земля з написом «Відверто мотивуй». Носячи ці шопери, ми будемо мотивувати інших також використовувати екоторби і цим допомагати нашій планеті. В цьому кожен може знайти свій сенс, – підсумовує Анастасія.