Версія для друку

«Мікрозелень не просто зміцнює імунітет, але й омолоджує організм», – тернопільський нутриціолог

Опубліковано в Історія тижня 24.02.2021

Справжнім трендом здорового харчування у світовій кулінарії стали пророслі паростки трав чи овочевих рослин – мікрозелень.

Дієтологи називають їх «суперфудом», адже мікрогрін, попри мінімальну калорійність, є джерелом великої кількості поживних речовин.

Про переваги мікрозелені та особливості її вживання «Сороці» розповіла тернопільський нутриціолог, експерт з харчування Анастасія Кожарко.

– Мікрогрін у здоровому харчуванні останнім часом став так само популярним як, наприклад, спіруліна чи чіа. Звісно, я не можу сказати, що це панацея від усього, але якщо ми введемо пророслі паростки овочевих рослин чи зернових у свій раціон, ефект буде дуже хорошим. Коли люди чують слово «мікрозелень», то, чомусь, найперше їм на думку спадають саме паростки пшениці. Так, у нас справді поширений цей вид мікрозелені, однак вирощують найрізноманітніші рослини – руколу, горох, редиску, буряк, базилік тощо, каже Анастасія Кожарко.

Мікрогрін сповільнює процес старіння

Мікрозелень не просто зміцнює імунітет, але й омолоджує організм, каже експертка з харчування.

– Будь-яка зелень дуже корисна, бо містить спектр вітамінів, а особливо – фолієву кислоту. Вона є в небагатьох продуктах, зокрема міститься у зелені. Якщо ж брати мікрозелень, то у ній фолієвої кислоти та антиоксидантів є в рази більше, аніж у дорослих рослинах. Це допомагає сповільнити процес старіння. На чому базується старіння – у людському організмі утворюються вільні радикали, а антиоксиданти захоплюють їх. У такий спосіб вони впливають на молодість. Часто антиоксиданти навіть називають елементами молодості, саме тому я б радила включати їх у раціон, розповідає Анастасія Кожарко.

Експертка також пояснює, що мікрогрін корисний й тим, що росте лише кілька днів.

– Мікрозелень росте недовго, а тобто бере із навколишнього середовища набагато менше усіляких негативних елементів. Якщо ми вирощуємо її в приміщенні, там немає шкідливих викидів, але є вуглекислий газ, який ми видихаємо. Відповідно, мікрозелень вбирає набагато менше негативних речовин, які ми потім будемо з’їдати, зазначає Анастасія.

Вирощуйте культури, які ви вже споживали у дорослому вигляді

Чим різноманітнішою буде мікрозелень у раціоні, тим більше корисних елементів отримає організм, каже нутриціолог.

– Я раджу вирощувати ті культури, які ви вже вживали в раціон. Наприклад, якщо полюбляєте руколу чи базилік, то можете вирощувати мікрозелень цих культур, бо організму вони вже добре відомі, йому не потрібно до них адаптовуватися. Це дуже важливо для людей, схильних до алергії. Якщо ви вживали дорослі форми цих рослин, то паростки, звісно, не повинні викликати алергічних реакцій. Не зациклюйтеся на одному виді мікрозелені. Чим різноманітнішим буде ваш «зелений» раціон, тим більше користі отримає організм, підкреслює Анастасія Кожарко.  

Половина тарілки – зелень

Зелень має бути у раціоні щодня, однак її варто комбінувати з іншими стравами, аби збільшити кількість корисних елементів, розповідає Анастасія.

– Половину тарілки може становити зелень, але я б не радила вживати лише мікрозелень. Якщо ми будемо додавати її до салатів, омлету, запіканок, то отримаємо набагато більше користі. Мікрозелень можна вживати й щодня, можна й кілька разів на тиждень. Звісно, краще не піддавати її термічній обробці, бо у свіжому вигляді мікрогрін містить більшу кількість вітамінів, а температура на них згубно випливає, пояснює нутриціолог.

Насіння – із спеціалізованих крамниць

При купівлі насіння для вирощування мікрозелені важливо, аби воно було екологічно чистим, каже Анастасія Кожарко.

– Якщо ви плануєте вирощувати мікрогрін, то насіння обов’язково необхідно придбати спеціальне, аби воно не містило добрив та пестицидів. Мікрозелень росте недовго, а тому немає потреби захищати рослину від негативних чинників, обробляючи її хімічними речовинами, які дуже шкідливі для організму. Тому краще купляти насіння мікрогріну у спеціалізованих крамницях органічних продуктів. Так ми захистимо себе від отруєння, – пояснює Анастасія. 

Нутриціолог розповідає, що зрізану мікрозелень можна зберігати у холодильнику 5-7 днів. Чим триваліший термін зберігання, тим більше корисних властивостей втрачають паростки. Необхідно також захистити зелень від потрапляння вологи, бо це може спричинити процес загнивання паростків.