Тернопільська грумерка розповіла про роботу з чотирилапими

Опубліковано в Історія тижня 03.11.2020

Останніми роками професія грумера все більше набирає популярності та поширеності. Спеціалісти цієї сфери надають господарям чотирилапих можливість не лише підстригти, але й пофарбувати улюбленця, прикрасити шерсть візерунком, допомагають підібрати правильний догляд за шерстю тварини тощо.

Про професію, клієнтів та догляд за тваринами грумер Наталія Веретюк розповіла «Сороці».

З собаками усе життя

У грумінгу пані Наталія вже 10 років. Розповідає, що за освітою — психолог і тривалий час працювала за спеціальністю в школі та дитячому садочку, але собаками займалася вже тоді.

— Коли я ще навчалася в університеті, то паралельно займалася дресурою собак. Відповідно, я  з ними все життя, — каже Наталія Веретюк. — У зоомагазині мені запропонували навчитися стригти собак. Я подумала, що це цікаво, тому погодилася. Тоді на роботі дали відпустку і я два місяці вчилася стригти. Відповідно, в кінці цього терміну потрібно було визначитися, чи я повертаюся на роботу чи залишаюся в грумерстві. Тоді я прийняла рішення  залишитися в салоні дівчини,  яка мене навчала.

Грумерка розповідає, що для неї робота, це перш за все — творчість.

—Стрижка собак це для мене дуже творчий процес. Хороший грумер не лише скорочує шерсть, він за допомогою стрижки приховує недосконалості і підкреслює красиві риси собачки, так само як стилісти розкривають красу жінок за допомогою одягу, — каже пані Наталія.

З собаками легко, бо вони — як діти

Працює Наталія Веретюк лише з собаками: бішонами, шпіцами, йорками, самоїдами та іншими декоративними породами.

 Раніше серед її клієнтів були також коти, морські свинки та кролики. Але, як розповідає грумер, з кішками їй знайти спільну мову складніше.

 — З собаками насправді все дуже просто тому, що вони — як діти. Коли собака приходить на процедури, вона, звичайно, не хоче чесатися, сушитися і стригтися. Тактику дій потрібно визначати відповідно до поведінки песиків. Наприклад, якщо вона налякана її потрібно заспокоїти, говорити ніжним голосом, поглажувати і задобрюватися, — каже пані Наталія. — Деякі собаки починають кусатися і не підпускають до себе. Таким потрібно показати, що мене так просто налякати не вийде. Собаки це відчувають. Якщо я веду себе впевнено і ігнорую їхні випади агресії, вони розуміють, що я не боюся. Переважно, вони просто лякають і, якщо це дає ефект, вони пробують, наскільки далеко можна зайти.

Також є тип собак, яких грумер називає «акторами».

— До такого песика я не встигаю навіть доторкнутися, а він вже починає розігрувати власну театральну виставу і скавуліти так наче його вбивають. Така поведінка також розрахована на господарів: приміром, якщо під час чесання собачка починає скавчати, господиня одразу завершує процедуру, щоб не нашкодити. Я ж знаю і відчуваю, що може боліти, а що ні. Відповідно, якщо я розумію, що вона хоче мене налякати, то ігнорую таку поведінку і просто роблю свою роботу. Собака розуміє, що на мене це не діє і заспокоюється, — розповідає жінка.

Коротше, довше і знову коротше

За словами Наталії Веретюк, у собачих стрижок є й свої сезонні тенденції.

— Літом просять стригти коротше, а зараз – довше, бо холодно. Коли почнеться зима, собачок доведеться голити. Дуже рідко власники самі чешуть песиків: не мають часу або ж собаки самі не дають це зробити. Шерсть заплутується і ковтуниться, тож стригти мусимо коротко, — розповідає грумер.

Також у спеціаліста собачку можна пофарбувати або вистригти на шерсті улюбленця красивий візерунок.

— На шерсті собачки можна також вирізати малюнок. Щоправда, я це роблю доволі рідко, бо це короткотривалий декор і вже за тиждень-два узор виглядає не дуже акуратно. Також песика можна пофарбувати спеціальними собачими фарбами. В Тернополі це не дуже поширено. Люди бояться та соромляться цього але деякі клієнти таки фарбують. Переважно, літом або перед Новим роком, — розповідає пані Наталія. — Найпопулярніше фарбування це, звичайно, собачка-леопард. Також у деяких порід можна пофарбувати вушка або бокові пасма шерсті в два кольори. Найчастіше просять зробити рожеве та фіолетове.

Люди не знають, як правильно доглядати за своїми песиками

За словами Наталії Веретюк, більшість людей не знають, як правильно потрібно доглядати за власними домашніми улюбленцями.

— Коли клієнт приходить до мене вперше, окрім того, що я працюю з собакою, я витрачаю мінімум півгодини, щоб обговорити всі нюанси догляду за твариною. Вважаю, що це є дуже важливою частиною моєї роботи. Заводчики, переважно продають собаку але не розповідають, як за нею доглядати. Мені доводиться роз’яснювати нюанси, — говорить грумер. — Дуже важливо, що саме собака їсть. Якщо вона правильно і вчасно харчується, тоді і стан здоров’я і шерсть суттєво покращуються. По-друге, кожну собаку обов’язково  потрібно чесати. Різні породи вимагають різної частоти розчісування але це необхідно робити. Навіть якщо ви чесатимете її кожного дня, це буде тільки на краще. Також потрібно хоч раз на тиждень заглядати в вушка, в ротик та очі улюбленця. До прикладу, якщо в песика сльозяться очі або псуються зубки, це потрібно пролікувати. Треба просто дбати про здоров’я своєї собаки.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.