Версія для друку

"Даю дереву друге життя": тернополянин створює меблі з старого коріння

Опубліковано в Історія тижня 24.09.2020

Тернополянин Ігор Хома створює декоративні столи з коріння дерев, які залишають в лісі після спилу.

Як зробити красу з дубових пеньків – чоловік розповів «Сороці».

Пан Ігор каже, про те, як створювати такі меблі дізнався на фінському сайті.

– Спочатку я хотів зайнятися бетонними виробами, але не виходило. В інтернеті якось натрапив на фінський сайт. Там  англійською детально та показово розповіли, як робити столики такого типу. Я скинув фото другові і він написав, що придбав би такого столика, на що я відповів, що можу зробити. З цього все й почалося. Я поїхав до лісу і знайшов кілька викорчуваних сухих коренів, які вже давно там лежали. Відвіз їх додому тракторцем, який позичив в друга, та й почав робити. З цього й почалася моя робота з корінцями. Зараз я зробив вже близько 30-ти столиків, – розповідає Ігор Хома.

Також чоловік починає створювати дерев’яні ліжка й крісла-качалки з того ж матеріалу. Каже, що саме можна зробити з кожного кореня він бачить одразу.

– Коли заїжджаю в ліс і збираю корінці, я вже тоді бачу з якого вийде гарний декоративний світильник, рамка під дзеркало або щось інше. В кожному кусочку дерева, що валяється  в лісі, я бачу якусь декоративну річ. Це може бути годинник, тумбочка або вішаки, – розповідає чоловік.

Усі меблі він виготовляє виключно з того, що залишило лісове господарство – корені та сухе гілля. Їх пан Ігор привозить з Гусятинщини, з лісу поблизу рідного села.

– Я використовую те, що вже давно там лежить, гниє та мокне. Під гниллю є ще якісна деревина, з якої можна зробити хорошу річ. Тому я прибираю гниль і даю дереву друге життя, – говорить Ігор Хома.

За його словами, на створення одного такого столика необхідно приблизно тиждень.

– За цей час якраз висихає лак. А лакувати виріб потрібно кілька разів. На це потрібно 4 дні. Сама робота займає 2 – 3 дні, – пояснює Ігор Хома.

Чоловік зазначає, що багато часу займає процес роботи з деревом.

– Спочатку корінь потрібно почистити. Привезена з лісу деревина вся в землі, в старій корі. Все це потрібно старанно прибрати, видути всі порохи. Це дуже клопіткий процес і спішити у ньому не можна. Тоді починаєш підходити до візерунку, який створений на ньому природою, пояснює пан Ігор. – Корінь потрібно ідеально вирівняти як знизу, так і зверху. Це займає приблизно пів дня. Найбільше часу витрачаю на шліфування, бо це фактично процес омолодження дерева. Воно має бути повністю готове до лакування.

Найважчою частиною робочого процесу чоловік вважає процес підготовки дерева, а вже робота над столиком приносить задоволення.

– Складним є сам процес підготовки до виготовлення столика. Пошук кореня, викорчовування, сушіння, чистка. Це сильно виснажує фізично. У лісі я більше двох днів заготовляти не можу, бо це важко, – розповідає Ігор Хома. – Але коли роблю столик, починаю насолоджуватися цим процесом, думками відпочиваю. Відключаюся від усіх проблем та створюю річ, яка стане маленьким кусочком природи у чиємусь домі.