«Налаштувався на перемогу та надіявся на Бога»: мешканець Тернопільщини став Чемпіоном України з вільної боротьби

Опубліковано в Історія тижня 07.09.2020

На Чемпіонаті України з вільної боротьби серед юніорів, що цьогоріч пройшов у Львові, золото здобув Віктор Крупа – мешканець Скали-Подільської, що на Борщівщині.

Про перемогу та плани на майбутнє чемпіон України розповів «Сороці».

Вільною боротьбою Віктор займається вже 9 років. Каже, що цей вид спорту полюбив від початку.

— Я живу в маленькому містечку і з спортивних секцій в нас є бокс, футбол та боротьба, тобто вибирати особливо немає з чого. Але тренування з боксу старші хлопці проводили між собою. Тож залишилися футбол або боротьба, а я більш схильний до бойових видів спорту, — згадує Віктор Крупа. — На перше заняття з боротьби пішов просто спробувати і мені дуже сподобалося. Можна сказати, що я полюбив цей вид спорту з першого тренування. Мені подобається те, що не потрібно ні від кого залежати під час змагань.

Хлопець розповідає, хоч на початку було важко, бажання займатися було сильнішим.

— Коли я починав було складно – в цьому виді спорту навантаження, м’яко кажучи, не дитячі. Дитині без будь якої фізичної підготовки було досить нелегко витримувати ці тренування, але, як я вже сказав, мені це просто сподобалося і ніякі складнощі не зупиняли, — розповідає Віктор.

До Чемпіонату, на якому й став переможцем, хлопець почав готуватися ще під час суворого карантину. Хоч умови були незвичні, підготуватися намагався як слід, говорить Віктор.

— Перед чемпіонатом я проходив збори в Верховині в Карпатах. Там я провів три тижні. До цього готувався до змагань персонально з тренером. У період строгого карантину ми тренувалися на стадіоні кілька місяців, а коли відкрили спортивні зали, тренувалися вже там. Через карантин підготовка до чемпіонату була не найкраща, але,  Слава Богу,  все вийшло, — розповідає Віктор.

На самому ж чемпіонаті також було нелегко, розповідає Віктор.

— Категорія ділиться на дві сітки. В моїй сітці попалися всі лідери, які претендували на звання чемпіона України, і дійти до фіналу було не так вже й просто.  Дійшовши, я зміг перемогти тих, кому раніше програвав, тому налаштовувався на перемогу і надіявся на Бога, — каже він. —Я знав, що зробив все, що міг і віддався цьому на повну, тому й здобув перемогу.

У турнірах такого рівня Віктор Крупа бере участь вже не в перше. Раніше вже виборював перемогу не лише на вітчизняній, але й на світовій арені.

— Цим видом спорту я займаюся вже 9 років. За цей період  брав участь в багатьох всеукраїнських та міжнародних турнірах, вигравав і ставав срібним та бронзовим призером  багатьох турнірів. У мене близько сотні медалей та приблизно 200 грамот.

Що стосується Чемпіонату України, то в ньому хлопець бере участь вже вп’яте.

— Вперше я взяв участь в ньому 5 років тому. Тоді я програв першу ж з свою сутичку. Пам’ятаю, дуже засмутився, але мене це сильно змотивувало. Я вперше побував на великих змаганнях, побачив умови, в яких вони проходили. Мене це надихнуло досягнути ще вищих результатів, щоб тренуватися в залах такого рівня, — пригадує він.  — Наступний чемпіонат я також програв. На третьому та четвертому я займав третє місце, був бронзовим призером Чемпіонату України.

Каже, що з роками міняється як ставлення до нагород, так і мотивація брати участь в турнірах.

— В дитинстві для мене медалі багато чого означали і боротися я їхав за них і кубки. Вони мотивували мене найбільше. Зараз моє ставлення трохи змінилося, але я б не сказав, що мені на них байдуже, — розповідає Віктор. — Звісно, мені приємно отримати медаль, грамоту  чи диплом. Але зараз ставлення трохи інакше тому, що в моєму віці борешся вже не за медалі. Зараз це можливість заробити гроші цим видом спорту, або бути відібраним на чемпіонат Європи. Це мене мотивує набагато більше.

Зараз хлопець розпочинає підготовку до Чемпіонату світу з вільної боротьби, який цьогоріч пройде в грудні у Сербії. Віктор Крупа розповідає, що до нього готуватиметься не менше,  аніж до українського.

— До нього я однозначно готуватимуся сильніше, хоча й до Чемпіонату України я тренувався багато, але, щоб все вийшло на світовій арені, я буду старатися ще краще, — говорить Віктор. — Минулого тижня я розпочав тренування вдома, а цього – їду збір в Кончу-Заспу зі збірною України.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.