«До квартири її принесла кішка»: як у Тернополі собака знайшла свій дім

Опубліковано в Історія тижня 17.08.2020

Цих вихідних весь світ святкував День безпритульних тварин.

Це свято було започатковане ще на початку 1990-х на підтримку ініціатив волонтерських організацій із захисту домашніх тварин, які залишилися без нагляду.

З нагоди свята «Сорока» поспілкувалася з власницею собаки, яку ще цуценям залишили під чужим під’їздом, та, все ж вона змогла знайти свій дім.

Світозара Хома розповідає, що Діна живе у неї вже близько 10-ти років. Ще цуценям Діну підкинули під будинок а потім вона почала заходити до під’їзду.

– Найімовірніше її підкинули. Раніше в нас до під’їзду вже кілька разів підкидали тварин. Зазвичай цуценята, залишені без нагляду пищали, а  вона вела себе досить спокійно. Лежала собі мовчки, можливо вона була трошки ослаблена.  Вона жила в дворі близько тижня. Я підгодовувала її та й сусіди трохи їжі виносили, – розповідає жінка.

Світозара Хома згадує, що рішення забрати собачку додому прийняла її кішка Ніка.

 – Одного разу я прийшла з роботи і залишила вхідні двері привідкриті, а сама пішла на кухню по їжу для песика. Моя кицька, Ніка, ніколи не виходила з квартири. А цього разу вона вийшла до собаки і почала її обнюхувати, – згадує пані Світозара. –  Коли я повернулася до квартири за водичкою кішка взяла собаку за шкірку (так як вони кошенят носять) і занесла в коридор. Тоді я вирішила подивитися як вони поладнають.

Поладнали домашні улюбленці між собою доволі швидко.

– Звичайно мені довелося пояснювати рідним як в квартирі житимуть кіт та собака, але так живемо по сьогоднішній день. Вони досі разом. Вже 10 років. Мисочки одна біля другої. У них своя ієрархія. Дуже чітко розподілено що чиє. У них, фактично, є своя ієрархія: Ніка може собі дозволити заглянути в собачу мисочку, а Діна в її – ні. Собака її навіть деколи боїться. Якщо киця не має настрою гратися вона засичить так, що собака ховається під диван і може годину там сидіти, – розповідає жінка. Трохи пізніше кицька почала її й вилизувати (так як вони миють кошенят). Це вона робить і по сьогодні. Вже велика собака дає киці мордочку щоб вона її мила. Так вже в них заведено.

Світозара Хома розповідає, що Діна – надзвичайно віддана собака.

– Вона постійно дивиться в очі. В нас був період, коли разом з нею ми приїхали в гості в приватний будинок, де вона могла гуляти самостійно. Але сама Діна ніколи не виходила, –  пригадує жінка. – Вона завжди чекає, що з нею хтось має бути. Хоча, мені здається собаки всі вірні. Напевно так навіть люди не вміють.

Пані Світозара говорить, що на початку вагалася стосовно того, чи варто залишати Діну в себе.

–  В мене все життя були домашні тваринки, хоча я, чесно кажучи, більше люблю котів. Але вагалася я тому, що собаку потрібно вигулювати, а я з ранку до вечора на роботі. То ж переживала більше за її комфорт, – каже жінка. –  Але ми дуже швидко привикли одне до одного. Проблем з нею не було ніяких. Діна нічого не ламала і не дерла. Вона перебрала багато повадок кицьки. Маленькою навіть ходила в туалет в котячий лооток. Та й до нової сім’ї привикла доволі швидко.

Також волонтери соціальної ініціативи подарували Діні QR-паспорт і жетон-адресник.

Керівник Happy Animals Тернопіль, Олена Мудра, розповідає, що зараз вони активно популяризують чіпування, оформлення QR-паспортів та ідентифікацію тварин.

– В нас є закон, відповідно до якого тварини мають бути зареєстровані, але у нас  в Тернополі є мінімум зареєстрованих тварин. Тому зараз ми активно популяризуємо оформлення соціальних паспортів для тварин, – розповідає Олена Мудра. – Зараз ми маємо можливість дарувати собакам які знайшлися, або яких прийняли в сім’ю або врятували ми маємо можливість дарувати соціальний паспорт.

Жінка каже, що це важливо адже це ефективна і не дорога система захисту собак.

– Вже є приклади того, як це працює навіть у нашому місті. Саме завдяки такому чіпу вдалося знайти загубленого домашнього улюбленця, – говорить Олена Мудра.

Також вона каже, що Happy Animals Тернопіль починає розігрувати подарунки для домашніх улюбленців, серед яких є й QR-паспорти.

– Зараз ми розробили анкету яку запустимо у соціальні мережі, –  розповідає жінка. –  Ми розіграємо 10 QR-паспортів, 10 чіпів, 10 будиночків для котиків і набори корму для котів та собак. Це також допоможе нам зрозуміти, скільки тварин є у нашому місті.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.