З Днем шульги: тернопільська психологиня розповіла, як виховувати дитину-лівшу

Опубліковано в Історія тижня 13.08.2020

Щороку 13-го серпня відзначають Міжнародний день шульги.

Так шульги усього світу намагаються звернути увагу виробників побутових (та не тільки) товарів до врахування їхньої зручності. Адже тим, для кого ведучою є ліва рука, доводиться жити у світі в якому практично увесь побут орієнтований на правшів. А у деяких країнах дітей-шульг досі намагаються перевчити писати правою рукою.

На щастя, в Україні такої практики більше немає, каже вчителька молодших класів Леся Чаплінська.

– Зараз нікого більше не перевчають на праву руку. Діти пишуть так, як їм зручно. Батьки купують спеціальні ручки та ножиці для шульг, щоб діткам було комфортніше працювати на уроках. Є й такі, що добре пишуть і правою і лівою рукою, –  говорить вона.

Також пані Леся розповідає, що діти-шульги яких вона навчала, більше любили точні науки, попри те, що лівшів вважають людьми спрямованими на мистецтво.

– Звичайно у навчанні таких дітей є свої нюанси, але труднощів як таких не було. Лівші – розумні і кмітливі, але творчі предмети, такі як музика та малювання, їм не дуже припадають до душі, – зазначає вчителька. – З мого досвіду, шульги обожнюють математику, а от з каліграфія їм дається важче.

Про те, що лівші – це не лише митці каже й психолог Олена Галай.

За її словами, поки немає досліджень які б доводили художню спрямованість шульг.

– Лівші вважаються людьми, в яких права півкуля є ведучою. Вона відповідає за творчість, абстрактне мислення, експресію тощо. Є теорія, що такі люди справді набагато більш винахідливі та креативні. Але всі розуміють, що не було проведено досліджень, за якими можна було б створити певну вибірку. Тому зараз потрібні нові знання з цієї теми, її потрібно розвивати далі, – говорить Олена Галай.

У дитячому віці в шульг можуть виникнути деякі складнощі в адаптації, адже усе навколо, спрямоване на тих, у кого ведучою є права рука, каже спеціаліст.

– Попри те, що ми говоримо про те, що всі рівні багато предметів нашого буденного вжитку все таки більш комфортні для правшів. Закордоном є засоби вжитку для ліворуких. В нас цього, поки нема. Тому, дитину потрібно адаптувати. Допомогти їй зрозуміти власну цінність і те, як вона може пристосуватися до цього світу. Що в неї є все, що для цього потрібно, – говорить Олена Галай.

Також психолог зазначає, що перевчати дитину на праву руку таки не бажано.

– Це дуже травматично. Наслідки від цього не будуть критичними, тому що, все-таки, є те «пострадянське» покоління, яке  виросло і функціонує. Проте, буде  психологічна травма, від того, що таким чином тебе намагаються змінити, не приймають, заставляють бути кимось ким ти не є, – каже Олена Галай. – Шульга і без цього є цінною особистістю, має свій потенціал. Вони не потребують щоб їх змінювали. Це не порок, не щось заборонене або таке, що треба виправити. Це добре. В кожного є своя особливість.

Вона зазначає, що розвинути іншу руку буде корисно не лише лівшам, але й правшам.

– Бажано таки розвивати обидві руки. Про це свідчать новітні дослідження в галузі психології. Навіть дитині-правші варто давати в ліву руку різні предмети, допомагати вчитися нею малювати, щоб розвивалися, синхронізувалися обидві півкулі мозку,говорить психолог.

Батькам при вихованні шульг необхідно просто любити свою дитину та навчити її цінувати себе. За словами експерта, це не лише допоможе маленькій лівші швидше адаптуватися, а й захистити себе від можливих нападок однолітків.

– Ми ніколи не можемо застрахувати власну дитину від булінгу, окрім як власною любов’ю та грамотним вихованням. Навчити її самоцінності та самоповаги. В такому випадку дитина зможе себе хоча б внутрішньо захистити. В неї буде внутрішній стержень, почуття власної ціни і поваги до себе. ЇЇ не так сильно зачіпатиме думка інших, – каже Олена Галай. – Аналогічна робота повинна проводитися і в педагогічному колективі. Коли дитину розглядають як цінну особистість, можливості та вміння якої потрібно розкрити. Якби були цих дві складових, звичайно діти б підтягнулися. Вони б стали більш терпимі, лояльніші і добріші.

Психолог зазначає, що в сучасному суспільстві як ніколи важливо вміти цінувати власні «особливості» та навчитися заявити про себе.

– Зараз у суспільстві існує доволі різкий контраст між «старою закалкою», яка вже не дуже актуальна в новітньому суспільстві, та «новою школою». У радянські часи прагнули виховати «сіру мишку», яка не буде відрізнятися, не матиме свого бачення, уявлення. Звичайно, це комфортна дитина. Але такій дитині буде дуже важко вижити в сучасному світі. Вона повинна вміти заявити про себе, навчитися розкривати свій потенціал, розуміти свої можливості і те, що вона може в подальшому дати суспільству в плані творчості, власних вмінь. Це потрібно виховувати, – говорить Олена Галай. – Зараз цінується індивідуальність, вміння відрізнятися, продукувати нові ідеї. Це не те що було раніше. Абсолютно. Світ змінився. Зараз головне – бренд особистості і як людина вміє себе позиціонувати та використовувати власні ресурси.

Фото з вільних джерел

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.