Тернополяни мають можливість побачити комету, яка пролітає раз у 6 тисяч років

Опубліковано в Історія тижня 18.07.2020

Цими тижнями тернополяни, як і весь світ, мають нагоду спостерігати за кометою C/2020 F3 або NEOWISE, яка була помічена астрономами кілька місяців тому.

Днями вона підійде найближче до Землі і її яскравість збільшиться. За даними NASA, наступного разу побачити цю комету випаде нагода не раніше, аніж через 6,8 тисяч років, тож можна сказати, що вона унікальна.

Про те, коли та де краще спостерігати за NEOWISE «Сороці» розповів Андрій Ревун – астрофотограф та учасник Тернопільського клубу любителів астрономії «АстроТернопіль».

Комету було зафіксовано 27 березня за допомогою телескопу NEOWISE, на честь якого вона й отримала своє ім’я.

–27 березня 2020 року NEOWISE “Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey” (широкоформатний інфрачервоний оглядач навколоземних об'єктів) зафіксував об'єкт. В результаті досліджень виявилось, що це комета. Її назвали на честь самого інфрачервоного оглядача NEOWISE, – каже Андрій Ревун. – Науковцями одразу почали розраховуватись траєкторії руху. Зрозумівши, що комета пройде близько повз Сонце прогнозовано очікували яскравого видовища – можливість спостереження із Землі красивої комети із великим хвостом.

Він зазначає що хвіст комети, котрий ми також можемо спостерігати, – викиди газу та пилу із тіла комети.

Найкраще її спостерігати зараз, коли вона досягає максимальної яскравості. Астрофотограф каже, що найкраще це робити за межами міста.

– Орієнтовно до 20-х чисел липня буде максимальна яскравість на небосхилі, і буде згасати до середини серпня. Неозброєним оком після цього уже не вдасться її спостерігати через віддалення у зовнішню частину Сонячної системи. Найкраще спостерігати комету C/2020 F3 за межами населених пунктів, оскільки світлове забруднення атмосфери вуличними ліхтарями та світлом із вікон, сильно заважає роздивитись її на небосхилі, – розповідає Андрій Ревун.

Він зазначає, що побачити комету можна ввечері, після  23:00 та до самого ранку.

 – Ще до 23 липня можна спостерігати між 23:00 та світанком (все залежить від гостроти зору), але є достатньо яскравою та великою, щоб легко віднайти на небосхилі, – розповідає Андрій Ревун.

Також він додав, що хоч комети, насправді не таке й рідкісне явище, бувають випадки, коли вони розпадаються після зближення з Сонцем.

– Комет насправді дуже багато, так як і астероїдів чи метеорів. Це все Малі тіла Сонячної системи. На околицях Сонячної системи існує так звана Хмара Оорта. Це область густонаселена кометами та астероїдами. З цієї області в більшості випадків комети і "прилітають", звісно ж рухаючись власними орбітами навколо Сонця, – говорить Андрій Ревун. – В астрономів бувають розчарування, коли комети розвалюються після проходження максимального зближення із Сонцем, тому цього разу пощастило, що комета залишилась цілою, і ми можемо її спостерігати, а науковці досліджувати.

 Світлину надано Андрієм Ревуном

Прокоментувати:

СОЦІУМ

17.04.2024 soroka
Transparency International Ukraine визнала Тернопіль найпрозорішим містом України, - інфографіка
Тернопіль визнали найпрозорішим містом України. За результатами рейтингу «Transparent cities/Прозорі міста», Тернопіль отримав найвищі показники…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.