Мешканцям Тернопілля: які небезпечні наслідки може мати переохолодження?

Опубліковано в Історія тижня 21.01.2019

З кожним днем на Тернопільщині стає дедалі холодніше, тому медики закликають мешканців краю менше перебувати на холоді, аби часом не отримати переохолодження.

При переохолодженні організм людини втрачає більше тепла, ніж виробляє. Це може відбутися при довгому знаходженні в умовах зниженої температури і при високій вологості повітря. Переохолодження організму також можливе при носінні тісного одягу, взуття та одягу що називається «не по погоді».

При легкому ступені переохолодження температура тіла знижується до 32-34 градусів. Шкірні покриви здобувають бліде забарвлення, з'являються озноб, утруднення мови, "гусяча шкіра". Артеріальний тиск залишається нормальним, якщо підвищується, то незначно. При легкому переохолодженні можливі обмороження різних ділянок тіла, 1-2 ступеня.

При середньому ступені переохолодження температура тіла знижується до 29-32 градусів. Пульс при цьому значно сповільнюється - до 50 ударів на хвилину. Шкіра стає синюшною, на дотик холодною. Знижується артеріальний тиск, а дихання стає поверхневим і нечастим. Часто при переохолодженні середньої тяжкості виникає раптова сонливість. При цій стадії переохолодження можливі обмороження 1-4 ступеня.

При важкому ступені переохолодження температура тіла стає нижчою 31 градуса. Людина вже втрачає свідомість, пульс його сповільнюється до 36 удару в хвилину. Часто виникають судоми і блювота. Відбувається гостре кисневе голодування головного мозку. Обмороження при цьому ступені переохолодження дуже важкі, і якщо не надати негайну допомогу, настане задубіння і смерть.

Як розповіла заступниця директора центру екстреної допомоги з медичної частини Ганна Мончак, Найбільш схильні до загального переохолодження діти молодшого віку, літні, вимушено знерухомлені, фізично виснажені, що знаходяться в несвідомому стані люди.

Важливо, що від переохолодження повинні берегтися не тільки люди, які знаходяться на відстані – подорожують, перебувають в полі чи лісі. Можна стати жертвою цього патологічного стану й коли перебувати у своєму населеному пункті. Особливо якщо на вулиці температура нижче 0. Найбільший ризик, коли стовпчик термометра -10. Тільки можна захворіти і при вищих температурах, наприклад, якщо надворі вітряно, а людина тривалий час перебуває на відкритій території. Посилюють перебіг хвороби сильний вітер, висока вологість повітря, перевтома, сирий одяг, отримані травми, алкогольне або наркотичне сп’яніння,  — повідомила Ганна Мончак.

Поради мешканцям Тернопільщини, Нагадуємо, як уникнути переохолодження:

  • Не куріть. Нікотин погано впливає на стінки судин, що збільшує ймовірність негативного впливу холоду.
  • Рухайте руками, пальцями ніг. Це посилить кровообіг. Водночас, уникайте перевтоми: коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше.
  • Кожні півгодини-годину обов’язково заходьте у тепле приміщення, якщо ви довго перебуваєте на вулиці.
  • Не торкайтесь металу (руками або язиком). Ви ризикуєте обморозити шкіру у місці контакту.
  • Використовуйте водонепроникні рукавички, якщо працюєте з бензином при мінусовій температурі. Можливе обмороження, якщо бензин потрапить на шкіру.
  • Не носіть важке. Важка ноша може перетиснути судини, внаслідок чого може виникнути обмороження.
  • Не виходьте з дому голодними, а якщо змерзли – з’їжте щось і пийте достатньо рідини.
  • Дбайте про те, щоб ваш мобільний телефон був завжди зарядженим.
  • Стежте за прогнозом погоди. Уникайте подорожей на далекі відстані.
  • Не вживайте алкоголь - відчуття тепла від алкоголю оманливе. Тіло швидко втрачає тепло після вживання алкоголю.
  • Багатошаровість одягу, нетісне взуття, рукавички, шапка, шарф, піднятий комір, які захищають відкриті ділянки шкіри від холоду, - обов’язкові атрибути та вимоги до зимового одягу.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.