Молитва за Українську церкву, зустріч із студентами та запалення ялинки – як відбувся візит Порошенка до Тернополя

Опубліковано в Історія тижня 19.12.2018

У переддень святого Миколая у Тернополі з робочим візитом перебував Президент України Петро Порошенко. Гарант держави завітав до обласного центру Тернопільщини практично на увесь день, адже в рамках візиту відбулася низка різноманітних заходів за його участі. Також Тернопіль гостинно приймав і ще одного поважного гостя - Святійшого патріарха Філарета, якого зустріли духовенство та керівництво Тернопільщини на межі області.

Глава держави та архієрей долучися до подячної молебні, яка відбулася у Церкві воздвиження Чесного Хреста УАПЦ, або як її ще називають – Надставної церкви. Саме у цій святині сотні тернополян спільною молитвою дякували Богу за об’єднання Українського Православ’я у єдину – Помісну церкву. Завершив богослужіння сам Святійший Патріарх Філарет, який звернувся до громади із настановною промовою:

- Ми сьогодні зібралися в цьому храмі для того, щоб подякувати Богові за ті благодіяння, які він виявив на Україну. Ми досягли утворення Єдиної української православної автокефальної церкви. Акт цей має епохальне значення, бо за всю історію тисячолітню ми ніколи не мали визнаної автокефальної української церкви. Ми боролись, нас перемагали…Ми досягали і нашу перемогу відкидали. А сьогодні ми маємо визнану автокефальну церкву. Сьогодні ми разом. Яке це має значення для України? Для України це неперевершено. Тому, що ми маємо свою державу і ніякі ворожі сили нас не переможуть. Чому? А тому, що є єдина сильна православна церква, яка разом із іншими церквами буде відстоювати інтереси свого народу. Не буде служити інтересам чужого народу..

Патріарх Філарет у своїй промові пригадав, що РФ «називаючи себе братом» відібрала тимчасово Крим, розпочала збройний конфлікт на сході України, взяла у полон та вбила сотні українських військових та добровольців. Через таку політику Путіна архієрей назвав президента РФ «новим Каїном», оскільки сьогоднішня ситуація нагадує притчу про «Каїна і Авеля».

Також Патріарх Філарет наголосив, що досягнення Томосу – велика заслуга і Президента України, і Святійшого Вселенського Патріарха Варфоломія. За словами архієрея, останній – проявив неабияку мужність та рішучість, визнавши нашу українську церкву автокефальною.

У свою чергу Президент України відзначив і роль Святійшого Філарета у цьому процесі та подякував за «його жертовність та велич духу задля справи церкви і держави». Також висловив вдячність Глава держави і Предстоятелю Української автокефальної церкви Його Блаженству владиці Макарію; усім священникам, мирянам за підтримку у цьому процесі, за їх молитви. Президент відзначив і підтримку Уряду, Парламенту.

- 15 грудня 2018 року назавжди увійде в нашу історію. Адже саме в цей день народилася українська автокефальна помісна православна церква. Без Божої допомоги цього не могло б відбутися. Ще рік тому про це більшість і мріяти не могла. Чому так могло статися? Тому, що ми вірили…Вірили, що Господь пошле нам незалежну церкву. Я не казатиму наскільки важким був процес і скільки разів ситуація, здавалося, заходила у глухий кут. Тільки мудрість і Божа воля допомогли нам. Майже 11 годин близько 40-ка тисяч людей на морозі стояли і молилися, щоб церква відбулася. І коли вони всі почули звістку, у абсолютної більшості на очах були сльози. І ми більше тисячі років чекали на цю церкву. тисячі років українці боролися за неї, - зауважив Петро Порошенко.

Глава держави також пояснив, що створення Єдиної помісної православної церкви – не є вибором між патріархами, оскільки це «вибір між Україною і Росією». Президент запевнив, що не буде тиску на тих вірянах, які хочуть залишатися в церкві, котра зберігає єдність з Російською православною церквою, адже «це їх вибір, проте, кожен вибір має бути свідомим».

Зауважимо, що вже у Святвечір 6 січня  Вселенський Патріарх урочисто вручить Україні Томос про автокефалію.

Завершилась спільна подячна молебень традиційною українською святковою піснею «Многая літа». Її разом заспівали і поважні гості Тернополя, і обласне духовенство, та керівництво, і тернополяни.

Після молитви Петро Порошенко побував у палаці культури «Березіль», де відвідав благодійну дитячу виставу «Десять сходинок любові до Бога», у якій задіяно більше 200 учасників. Цей захід був приуроченим до Дня святого Миколая. Його організували для дітей учасників Революції Гідності; дітей воїнів АТО і ООС та дітей вимушених переселенців зі сходу України та Криму. Президент звернувся до присутніх із вітальним словом та акцентував увагу на необхідності підтримки дітей українських героїв-захисників.

- Батьки цих дітей зараз боронять Україну на сході, боронять адміністративний кордон з Кримом, боронять на морі для того, що Україна була захищена. Наголошу, що Збройні Сили України є гарантом нашої незалежності. Давайте привітаємо оплесками тих дітей, батьки яких боронять нашу державу. Також сьогодні у залі присутні й діти вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій. І по усій Україні їх зустріли як рідних. Давайте побажаємо їм, щоб якнайскоріше і ці діти, і їхні батьки повернулися до звільнених Донбасу і Криму. Ми молимо Господа за це, - зауважив Петро Порошенко.

Окрім того, Президент України побачився і з професорсько-викладацьким складом та студентами Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Зустріч розпочалася із спільного виконання Гімну України. Далі Глава держави ще раз нагадав про отримання Томосу та створення Єдиної автокефальної помісної православної церкви, назвавши це «остаточною демосковізацією України».

Президент також повідомив, що підпише Закон, згідно з яким борцям за незалежність України в 20 столітті присвоєно статус учасників бойових дій. Окрім того, Петро Порошенко нагадав студентському активу, що в листопаді підписав Указ про створення Фонду з підтримки освітніх і наукових програм для молоді.

- Фінансова допомога, яку надаватиме Фонд, забезпечить можливість молоді навчатися за магістерськими програмами навіть, якщо для цього не маєш грошей, проводити наукові дослідження у провідних світових закладах вищої освіти та наукових установах. І це стане основою для реалізації перспективних і прогресивних освітніх і наукових програм. Дорога молодь, це на мою думку уже потужне послання для Вас. Навчайтеся і, нарешті, українська держава, а не іноземна, як це відбувалося раніше, підтримає ваші починання, ваше прагнення до професійного вдосконалення, до самореалізації в ім’я України. Вірю у вас і бажаю всім миру, міцного здоров’я, щедрої долі, невичерпної енергії для майбутніх звершень, - звернувся до студентів Президент України.

На завершення свого візиту Петро Порошенко разом із тернополянами запалив святковими вогнями головну новорічну красуню Тернополя – зимову ялинку. Її симвoлiчнo засвітили вiд Вифлиємськoгo вoгню, який привезли тернопільські пластуни.

- Думаю, щo це дуже дoбра традицiя, традицiя Тернoпoля, кoли ми вiд Вифлеємськoгo вoгню запалюємo вoгнi на ялинцi. Кoли все мiстo сьoгoднi зiбралoся на Театральнiй плoщi для тoгo, щoб бути разoм. Разoм святкувати. Разoм працювати. Разoм бoрoнити. Бo українцi, кoли вoни єдинi, вoни неперемoжнi. Вiтаю вас зi святoм Святoгo Микoлая, з рiздвяними святами. Бажаю Вам здoрoв’я i миру, - звернувся iз пoбажаннями Гарант держави дo тернополян та гoстей мiста.

Oкрiм запалення святкoвoї ялинки на Театральнiй плoщi такoж oсвятили Рiздвяну шoпку.

Дo слoва, цьoгoрiч гoлoвну ялинку Тернoпoля прикрасили дoвoлi прoстo, прoте вoна пo-свoєму непoвтoрна. Зимoва красуня засяяла святкoвoю iлюмiнацiєю, яка працюватиме у 15-ти режимах. Висoта нoвoрiчнo-рiздвянoгo деревця складає 18,5 метрiв.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.