Версія для друку

Тернополянки, дотримуйтесь гігієни, яка є запорукою вашого інтимного здоров’я

Опубліковано в Історія тижня 07.12.2018

Деякі гінекологічні або жіночі хвороби можуть виникати в тернополянок раптово, тому дуже важливим для кожної жінки є попередження захворювань статевих органів  і своєчасне їх виявлення на ранніх стадіях.

Гінекологічні захворювання поділяють на гострі та хронічні. На початкових етапах хвороби цієї групи можуть ніяк не проявлятися, їх можливо виявити тільки під час візиту до лікаря та проведення діагностики.

Симптоми гінекологічних захворювань можуть виникати при неправильному положенні внутрішніх статевих органів та їх патологічному розвитку. Багато хвороб виникають внаслідок різноманітних інфекцій, причиною деяких з них є порушення роботи залоз внутрішньої секреці. Також деякі недуги розвиваються внаслідок ураження статевих органів пухлинами.

Як розповіла  тернопільська лікарка УЗД вищої категорії Оксана Попадин, гінекологічні хвороби залежно від причини їхнього виникнення поділяються на запальні, гормональні та гіперпластичні.

—  Підштовхнути до зародження гінекологічних хвороб може насамперед стрес, хвилювання – особливо, якщо він без перерв або часто поновлюється за життєвими обставинами. З цими проблемами до мене часто приходять молоді дівчата, які інтенсивно навчаються перед ЗНО. Велика група гінекологічних хвороб – це наслідок ускладненого перебігу вагітності, пологів та післяпологового періоду. Жіночі захворювання виникають і за інших умов: перевтома, переохолодження, неправильне харчування, погана екологія, раннє статеве життя, часта зміна статевих партнерів, незахищені статеві контакти, гормональні порушення. Також побачила, що деякі порушення проявляються, залежно від сезону. Зокрема, навесні та восени частіші розлади менструального циклу. Інколи проблеми в жінок виникають і через використання окремих засобів контрацепції. Наприклад, внутрішньоматкова спіраль часто спричиняє часті запальні процеси, може провокувати онкологічні захворювання (рак шийки матки), бути причиною позаматкових вагітностей. Мідні спіралі часто провокують інтоксикацію міддю, посилення кровотечі та болю під час місячних, — повідомила лікарка.

Пані Оксана наголосила, що регулярне відвідування гінеколога — головна гарантія здоров’я і довголіття жінки.

Тернополяни, пам'ятайте, що гігієна - це запорука жіночого здоров'я, тому дотримуйтесь елементарних заходів гігієни:

Будьте уважні при виборі гігієнічних засобів  догляду за інтимною зоною, адже вони можуть вплинути на здоровий баланс рН.

Збалансоване харчування і вживання достатньої кількості рідини є ключовими факторами для репродуктивного і вагінального здоров'я. А деякі продукти харчування можуть бути ефективними в лікуванні вагінальних проблем зі здоров'ям. Наприклад, журавлиновий сік і йогурт потенційно можуть допомогти запобігти грибкові інфекції і допомогти в їх лікуванні.

Використання презерватива під час статевого акту допомагає захиститися від таких захворювань, як ВІЛ, генітальний герпес, сифіліс, гонорея, гострі кондиломи і хламідіоз. Деякі з цих захворювань є невиліковними, а вірус папіломи людини, який проявляється у вигляді бородавок, може викликати рак.

Проходження регулярних гінекологічних обстежень і тестів на дисбактеріоз має вирішальне значення в підтримці здоров'я піхви.