«УДАР Віталія Кличка»: Влада має підтримати медицину напередодні нової хвилі коронавірусу та зупинити відтік лікарів

Опубліковано в Політика Автор  soroka 26.01.2022

Медиків потрібно підтримувати, а не переводити на півставки та скорочувати.

На цьому наголосили в партії «УДАР Віталія Кличка».

Нагадаємо, згідно з ухваленим держбюджетом на 2022 рік, передбачені кошти для підвищення мінімальної заробітної плати для лікарів на рівні 20 тис. грн та 13,5 тис. грн для середніх медичних працівників. Однак, попри це, у січні трапляються випадки, коли медичних працівників змушують переходити на 0,5 чи 0,75 ставки, але працювати фактично той самий обсяг часу.

У партії «УДАР Віталія Кличка» зауважують, що Україна, як і весь світ, під час пандемії короновірусу мала б зрозуміти важливість медичної системи для збереження життя людей.

Обіцяне владою підвищення заробітної плати для медичних працівників перетворюється на фікцію. Це може призвести до ще більшого відтоку медичних працівників, що є критичним напередодні нової хвилі коронавірусу, зазначають УДАРівці.Пандемія стала серйозним випробуванням для медичної системи як України, так і кожної країни світу. Недореформована та недофінансована медична система ледь витримала перші хвилі епідемії. А це у свою чергу призвело до відтоку висококваліфікованих медичних кадрів та регресу медичного забезпечення громадян.

Ще минулого року «УДАР Віталія Кличка» звернув увагу, що всупереч вимогам ЗУ «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який вимагає виділення не менше 5% ВВП на галузь охорони здоров’я, уряд в проекті бюджету на 2022 рік на ці цілі виділив лише близько 3,5% від ВВП. Тоді як за рекомендаціями ВООЗ на медицину потрібно передбачати щонайменше 7% від ВВП. 

Схоже, медична галузь, попри гучні заяви, для представників влади не в пріоритеті. Особливого занепокоєння викликає така ситуація в медичній галузі в час епідемії коронавірусу. Необхідно завершити реформу медичної системи на вторинній і третинній ланці. Криза – це не привід зупинити реформу, а необхідність та реальний шанс на системне і якісне перетворення медичної системи. Належний рівень фінансування медицини – це питання національної безпеки країни, – резюмували в «УДАРі Віталія Кличка».

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.