Ігор Василів вимагає уряд провести перевірки щодо скандалу з дешевою електроенергією для Коломойського

Опубліковано в Політика Автор  soroka 19.12.2021
Народний депутат з Тернопільщини Ігор Василів разом з нардепом Олексієм Жмеренецьким надіслали депутатське звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Вони закликають уряд перевірити інформацію з журналістського розслідування видання «Радіо Свобода» під назвою «Українська криптоферма для Коломойського. Звідки дешева електроенергія?».

Так, у розслідуванні повідомляють, що 21 грудня 2020 року на аукціоні, проведеному на Українській енергетичній біржі, ВП «Енергоатом-Трейдинг» продав компанії «Юнайтед Енерджі» понад 10 ГВт-год електроенергії за ціною 1150 грн/МВт-год, що значно нижче ринкової ціни, електроенергія була придбана для використання на потужностях АТ «Запорізький завод феросплавів» для майнінгу криптовалют. Заниження ціни було забезпечене за рахунок укрупнення лотів, що мало наслідком відсутність конкуренції та можливість домовленостей, направлених на формування заниженої ціни.

Журналісти дійшли до висновку, що компанії, які належать Ігорю Коломойському, шляхом зловживань забезпечили придбання у НАЗК «Енергоатом» та його відокремленого підрозділу «Енергоатом-Трейдинг» електроенергії за заниженими цінами для майнінгу криптовалют.

– Така інформація викликала суспільний резонанс, бо штучне формування заниженої ціни завдає мільярдних збитків державній компанії «Енергоатом». Окрім цього, використання електроенергії для майнінгу криптовалют в умовах енергетичної кризи викликає обурення у громадян,  переконаний Ігор Василів.

Відтак, народні обранці вимагають створити міжвідомчу комісію для перевірки відомостей, наведених у журналістському розслідуванні, аби запобігти зловживанням на ринку електричної енергії.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.