Микола Люшняк: «Об’єднані територіальні громади – сила, яка ефективно працюватиме лише в симбіозі з центральною владою»

Опубліковано в Політика Автор  soroka 16.03.2021
Минулого тижня, 10 березня, у Чорткові відбулося засідання регіональної платформи керівників територіальних громад області на тему «Децентралізація: виміри спроможності муніципалітетів».

Під час зустрічі учасники розглянули питання економічного розвитку на місцях, шляхи формування успішних об’єднаних територіальних громад краю.

Участь в обговоренні взяв й народний депутат, очільник Тернопільської обласної організації політичної партії «Довіра» Микола Люшняк.

– Шість років тому відбулися перші платформи, на яких обговорювали усі переваги та недоліки реформи децентралізації. Хтось доволі скептично до неї ставився на початках, хтось – повірив. Якщо розглядати глобально, то саме Тернопільщина запустила процес децентралізації в Україні. Навесні 2015 року в нас було створено перші громади. Тоді багато хто кепкував та не вірив в успішність реформи. Сьогодні на нашій платформі присутні голови перших ОТГ Тернопільщини. Саме ви своїм прикладом показали дієвість децентралізації. Пам’ятайте, ви заклали міцний фундамент, а тепер необхідно зробити все для того, щоб він не зруйнувався, а став основою для міцного будинку, в якому буде комфортно жити, – зазначив Микола Люшняк.

Зробити громади успішними та спроможними можна лише у випадку комплексної роботи та взаємодії з центральною владою.

– Громади завжди хочуть отримувати більше податків, це логічно. Впливаючи на Кабмін, ви добилися того, що вже два роки у вас зберігається акциз у 7 мільярдів. Ви – сила. Не нехтуйте своїми повноваженнями, але пам’ятайте, що ця сила може ефективно працювати лише в симбіозі з президентом, Кабміном, парламентом. Лише так вдасться розбудовувати інфраструктуру, відновлювати дороги, реставрувати замки та історичні пам’ятки,  звернувся до голів ОТГ Микола Люшняк.  

Він підкреслив, що кілька ухвалених законів дадуть об’єднаним територіальним громадам суттєвий поштовх для розвитку.

– Також ми маємо розуміти, які ризики закладні у тих чи інших повноваженнях. Україна сьогодні перебуває у стані війни, а тому необхідно зважувати кожен закон. Ми єдина держава й не можемо ухвалювати виняткове законодавство для окремих регіонів країни. Україна – різна, але вона єдина. Кожен законопроєкт, який стосується передачі повноважень, має пройти апробацію. Якщо ніяких ризиків не буде виявлено, можна його ухвалювати,  пояснив Микола Люшняк.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3775.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.