На Тернопільщині мешканці проголосували за утворення Монастириської ОТГ

Опубліковано в Соціум 27.06.2018
У місті Монастириська відбулися громадські слухання щодо створення Монастириської об’єднаної територіальної громади, під час яких люди одноголосного висловились «за» ОТГ.

Серед присутніх був і голова УКРОПу Тернопільщини, депутат Тернопільської облради Андрій Цибульський та укропівка, депутатка Монастириської міської ради Світлана Безділь.

«Упродовж півроку наша укропівка Світлана Безділь разом із активістами боролася з проблемою: районна та міська влада ніяк не хотіли створення Монастириської ОТГ. Проте завдяки спільним зусиллям укропівки та активістів процес запустився. Відбулась кульмінація їхньої боротьби – це проведення громадських слухань, на яких люди одноголосно сказали «так» процесу об’єднання. Мене запросили, я приїхав, щоб підтримати людей, додатково ще пояснити, в чому саме переваги децентралізації; розповів також, що ми нещодавно в обласній раді ухвалили перспективний план розвитку громад. Саме він є тією точкою, на яку можна опертися і розпочати створення перспективної громади на Монастирищині», – розповів Андрій Цибульський.

За словами укропівця, за ті роки, що люди не об’єднувались в громаду, вони втратили більше 20 мільйонів гривень державної субвенції на розвиток сіл та власне Монастириська. Якщо ж у Монастириській встигнуть виконати всі необхідні завдання щодо створення об’єднаної територіальної громади, то вже в жовтні тут відбудуться вибори, що дасть можливість отримати близько 10 мільйонів від держави на покращення інфраструктури.

Як зауважила Світлана Безділь, районна влада не зацікавлена в утворенні ОТГ, незважаючи на рішення людей.

«Головне, що процес децентралізації знову запустився. Разом з тим, на жаль, ні сприяння голови РДА, ні очільника райради й далі немає. Більше того, мене обурює їхнє лицемірство. Адже перед обласним керівництвом районне божиться в бажанні створення ОТГ та запевняє в проробленій у цьому напрямі роботі; а в той самий час – поза очі заявляє, що створення громади – це зашморг на шиї», – пояснює Світлана Безділь.

Як зазначила укропівка, щоб встигнути з проведенням виборів у жовтні цього року, в Центрі розвитку місцевого самоврядування розробили покроковий алгоритм процесу створення громади, а в Монастириській міськраді – календарний план-графік виконання завдань щодо створення ОТГ. Загалом, згідно з перспективним планом формування територій громад, до Монастириської ОТГ внесено аж 27 сільських рад.

Довідка УКРОПу. Починаючи з 2015 року, на Монастирищині місцеві мешканці боролись із місцевою владою, яка ніяк не бажала розпочати процес створення Монастириської об’єднаної територіальної громади. На захист населення стали як громадські активісти, представники Тернопільського центру розвитку місцевого самоврядування, так і місцева укропівка, депутатка Монастириської міської ради Світлана Безділь.

35893258 1749797975099594 1176344615561723904 n 1

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3688.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.