«Рішення сесії – добре спланована підстава» - вишнівецькі медики про рішення Збаразької РДА

Опубліковано в Соціум 05.05.2018

Не один місяць керівництво Вишнівецької об’єднаної територіальної громади спрямовувало свої сили на досягнення порозуміння із керівництвом Збаразької РДА щодо передачі громаді на баланс медичних закладів первинного рівня медицини відповідно до вимог реформування.

Впродовж останніх декількох місяців збаразькі чиновники на чолі з керівником району навіть обіцяли проголосувати відповідне рішення на черговій сесії. В цьому вони запевняли як медичних працівників, жителів громади, так і керівництво Вишнівця, яке намагається відновити медицину та підняти її на новий якісний рівень.

«Пообіцяли і обманули». 27 квітня, на черговій сесії Збаразької РДА депутати дружно утримались від прийняття позитивного рішення щодо передачі «первинки», розташованої на території Вишнівецької ОТГ, на баланс громади. Це питання відклали у «довгий ящик». Разом з тим, Вишнівеьцку лікарню на баланс передали.

Для мешканців громади подібне рішення викликало чимале здивування, адже медицина зі всіма своїми рівнями – комплекс, який не можна просто так «шматувати».

- Чим думали депутати, приймаючи таке половинчасте рішення: одних передали у підпорядкування, а інших – ні? Якесь непорозуміння. Одні тут, інші ще в районі. А це ж взаємопов’язаний комплекс, - обурюється Галина Левенець, медсестра Вишнівецької РКЛ.

Більше того, рішення збаразьких депутатів вишнівецькі медики та жителі ОТГ назвали добре спланованою підставою, оскільки в останні роки дії Збаразької РДА стосовно медичних закладів Вишнівця радше були спробами «загнути» медицину громади. Та й крім того, не підтримали передачу депутати оскільки очікують чималої суми із держбюджету для проведення реформи. Відтак обіцяну первинну ланку медицини краще залишити на своєму балансі.

 На жаль, щодо Вишнівця проводиться політика так ж, як і 30-40 років тому. Замість того, щоб допомогти стати на ноги молодій ОТГ, дбати про її розквіт, розширення – ставлять лише палки в колеса. Незважаючи на те, що нас постійно обділяють, несправедливо розподіляючи наявні кошти, немає комп’ютерів, сканерів, все-таки наші сімейні лікарі вже мають щонайменше по 200 укладених договорів на обслуговування людей. На мою думку, сесія не передала громаді заклади первинної ланки медицини тому, що в липні очікуються великі кошти на проведення реформи. Не роздерибанять, звичайно, але й справедливо розділити між усіма не захочуть. А опісля, думаю, голих і босих, таких, як нині, вже віддадуть у громаду, - ділиться терапевт Валентина Косовська та продовжує: -  Керівництво громади має своє бачення щодо розвитку первинної ланки медицини та надання якісних медичних послуг. Почали нас забезпечувати комп’ютерами, бо район нічого не дав. Громада допомагала б і більше, але ж це потрібно узаконити юридично, щоб була така можливість. Бо наші ж закони такі: крок вправо, крок вліво - корупція. Отже, рішення сесії - це добре спланована підстава. І це ясно будь-кому.

Не схвалює рішення сесії Збаразької РДА й хірург Вишнівецької РКЛ, Анатолій Плевачук:

- Непродумане рішення прийняли деякі депутати районної ради на останній сесії, передавши нашу лікарню у підпорядкування ОТГ, а сімейну медицину залишивши в районі. На зборах у Вишнівці голова РДА, наш земляк, Валерій Савчук обіцяв підтримати рішення про передачу і «первинки», і «вторинки», а на ділі став осторонь, як і депутати з його фракції – утримався. Від чого утримались? Від проблем. Не вирішуєте їх, то не заважайте це зробити іншим (аналогічно цей закид можна зробити і заступникові голови районної ради Юлії Чванкіній, яка теж на останніх зборах з медиками обіцяла підтримати рішення вишнівчан. Та, схоже, забула про це, "утримавшись" на сесії районної ради. Як і її фракція Радикальної партії в районній раді - прим. авт.)

Інші мешканці Вишнівецької громади також не можуть збагнути дій Збаразької РДА, адже переконані, що влада повинна відповідати за процвітання свого району, а не робити йому шкоду.

- Безперечно, хотіли б, щоб наша медицина вийшла на якісно новий рівень. Район не дуже дбає про наші села, тому покладаємо надію на громаду. А тут несподіванка: депутати прийняли якесь неадекватне рішення – лікарню передали, а заклади сімейної медицини – ні. І це в час підписання договорів із терапевтами, педіатрами. Люди не знають, що їм робити. Сподіваються на громаду, бо бачать результат її господарювання в інших галузях. Але і в цих сподіваннях обманули ті, хто мав би в першу чергу думати про людей, - зазначає жителька с. Старий Вишнівець Тетяна Левенець.

- Здивувалася, коли почула, що сесія райради не підтримала питання про передачу Вишнівецькій ОТГ об’єктів первинної медицини. Ми бачимо по телевізору, читаємо у пресі, скільки хорошого робиться у Вишнівецькій громаді, в тому числі і в освіті: перекривають дахи шкіл, роблять ремонти у дошкільних закладах, відкривають нові групи. Багато позитивних змін відбулось би і в медицині. Так ні, не дають зробити… Кому це вигідно?, - дивується жителька с. Дзвиняча Галина Плевачук.

 
 
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.