Нардеп з Тернополя Богданець назвав законопроєкт про підвищення податків несправедливим та незбалансованим

Опубліковано в Соціум 05.09.2024

У вівторок, 3 серпня, Верховна Рада провалила законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану (№ 11416-д) у першому читанні.

Свою думку щодо цього висловив народний депутат з Тернополя Андрій Богданець. Саме він – єдиний з тернопільських нардепів, хто розкритикував цей законопроект та не підтримав його.

– Парламент вчора не підтримав законопроект щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Дякую за це своїм колегам. Я прекрасно розумію, що нам необхідно буде проголосувати за підняття податків та відповідно збільшити надходження до бюджету, оскільки нам потрібні великі кошти для того, щоб протистояти ворогу. Але, як завжди, є але! У мене питання: чому з законопроекту прибрали норми про податок на надприбуток банків у цей для них «шоколадний» період? обурився Богданець.

Політик розповів, що за даними, наданими Данилом Гетманцевим, операційний дохід банків в Україні за перше півріччя 2024 року склав 161,6 млрд грн, що на 16,3%, або на 22,6 млрд грн, більше, ніж за аналогічний період 2023-го. Чистий прибуток після оподаткування за перше півріччя 2024-го сягнув 79 млрд грн, або на 11,4 млрд грн більше аналогічного періоду 2023 року. Більшу частину процентного доходу банків сформовано за рахунок безризикових операцій з державними цінними паперами або депозитними сертифікатами. Частка цих доходів у загальних доходах банків становить 53,6%.

– Це ж зрозуміло навіть школяру, що банки заробляють не на веденні господарської діяльності з підвищеними фінансовими ризиками (кредитуванні), а за рахунок держави, тобто нас із вами. То невже держава (а це ми з вами) не може претендувати на те, щоб банки поділилися своїм легко одержаним надприбутком? Звісно, я не спеціаліст у фінансовій сфері, але наведені цифри говорять самі за себе, зазначив Андрій Богданець.  

Народний депутат також розповів, що ринок сірого зерна, тютюну, підпільних казино недоплачує у бюджет якраз тих самих 500 млрд, яких так не вистачає нашому бюджету. Попри це, не враховано корупцію на митниці, ТЦК і на публічних закупівлях.

– Може, все-таки виконавча влада та правоохоронні органи почнуть виконувати свою роботу? Тому що покласти додатковий тягар податкового навантаження на добросовісних платників — найпростіше. Тільки питання: а що далі? Чорний бізнес і іноземні транснаціональні компанії будуть «пухнути» від прибутків, а громадяни і український бізнес далі затягуватимуть паски! Тому я дуже сподіваюся, що законопроект допрацюють, і він стане все-таки більш справедливим і збалансованим. І ще, наостанок додам: дуже прикро, що деякі депутати відстоюють іноземні банки, а не український бізнес та своїх співгромадян, підсумував Богданець.  

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.09.2024 soroka
Бюджет-2025: кому пиріг, а кому дірка від бублика?
Друзі, сьогодні я хочу поговорити з вами про те, що хвилює кожного з нас -…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.