Чи може суха шкіра, що лущиться, бути ознакою раку?

Опубліковано в Соціум 22.05.2024

Суха шкіра, що лущиться, може бути ознакою багатьох поширених шкірних захворювань, таких як екзема і псоріаз. Це також може бути ознакою того, що ви зневоднені або вам просто потрібен якісний зволожувальний крем. Але чи можуть ці зміни бути симптомом раку? Відповіді на ці та деякі супутні запитання надали експерти LISOD. Давайте з ними ознайомимося.

Які види раку можуть проявлятися у вигляді сухої шкіри, що лущиться?

  • Плоскоклітинна карцинома часто проявляється у вигляді рожевої твердої шишки або лускатого і грубого ущільнення на шкірі. 
  • Базальноклітинний рак найчастіше являє собою гладкі перлинні горбки, але може утворювати струпи і кірки, через які вони здаються лускатими.
  • Рідкісні види раку внутрішніх органів. Рідкісний тип раку молочної залози, який називають хворобою Педжета, може проявлятися у вигляді стійкого утворення кірок або лущення соска.
  • Неходжкінська лімфома. Рідкісний тип, що зветься шкірною Т-клітинною лімфомою, може проявлятися у вигляді розкиданих сухих лускатих плям по всьому тілу.
  • Паранеопластичні захворювання шкіри. Ці незвичайні висипання виникають, коли пухлина утворює або виділяє речовину, яка призводить до зміни шкіри або появи висипу. Самі по собі вони не є раковими, але є індикатором присутності пухлини в організмі.

Важливо зазначити, що більшість сухих ділянок шкіри, що лущаться, виникають не через онкологічні захворювання. Вони можуть включати в себе все: від мозолів до бородавок і звичайних воскових або лускатих "вікових плям", відомих як себорейний кератоз.

З якими ще станами може бути пов'язана суха шкіра, що лущиться?

  • Актинічний кератоз. Це дуже маленькі лускаті плями, які з'являються на шкірі, що піддається впливу сонячних променів, і відчуваються як дрібні, жорсткі сухі ділянки. Вони вважаються передраковими і є ознакою хронічного пошкодження сонцем, але самі по собі не є раковими.
  • Рогова кератома (шкірний ріг). Це тверді стовпчики кератину – тієї самої речовини, з якої складаються волосся і нігті, які можуть накопичуватися, стирчати вертикально і нагадувати роги.
  • Екзема. Ця запальна реакція на подразники довкілля може спричинити сухість і свербіж шкіри. Екзема сосків особливо поширена, але зазвичай її можна побачити на обох молочних залозах.
  • Псоріаз. Це аутоімунне захворювання може викликати сверблячий, лускатий висип.

Чи є у сухого лускатого наросту якісь особливі якості, що вказують на рак?

Так. Є три якості, які можуть сигналізувати про онкологічний характер змін:

  • Зовнішній вигляд. Лускаті нарости відрізняються від усіх інших плям?
  • Поведінка. Кровоточить, покривається кіркою або не реагує на лікування?
  • Зміни. Це нова пляма, яка з часом зростає і не загоюється?

Коли слід звернутися до лікаря з приводу сухої шкіри, що лущиться?

Сухі ділянки шкіри або висип, які не минають після лікування, спричиняють різні симптоми або виникають на незвичних ділянках тіла, можуть бути ознаками чогось більшого, ніж просто шкірні захворювання. Для того, щоб точно встановити причини появи цих симптомів, потрібна консультація з фахівцем.

Суха шкіра, що лущиться, сама по собі не є однозначною ознакою раку, проте вона може сигналізувати про різні шкірні захворювання. Важливо розуміти, що такі симптоми, як лущення, утворення виразок або незрозумілі зміни в текстурі та кольорі шкіри, вимагають уважного спостереження та консультації з лікарем. Рання діагностика та своєчасне медичне втручання відіграють ключову роль в ефективному лікуванні. Тому у разі появи підозрілих симптомів на шкірі рекомендується звернутися до дерматолога для проведення повного обстеження та виключення можливих захворювань. По матеріалам lissod.com.ua/ua/

Прокоментувати:

СОЦІУМ

14.06.2024 soroka
Волонтер «Української команди» Андрій Надкевич – серед номінантів регіонального відбору на здобуття «Ордену Святого Пантелеймона»
У Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського 12 червня відзначили медиків області, які перемогли у…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.