Андрій Богданець готує законодавчі ініціативи, спрямовані на стимулювання розвитку молочного скотарства

Опубліковано в Соціум 01.12.2023
Молочна галузь потребує державної підтримки!
 
На цьому наголосив народний депутат з Тернополя Андрій Богданець у своєму виступі на всеукраїнській конференції «Молочний бізнес – 2023».
 
Політик нагадав, що у грудні 2021 року разом з колегами створив міжфракційне депутатське об’єднання «За розвиток молочної галузі України», співголовою якого він є. Тоді якраз вибухнув конфлікт між виробниками та переробниками щодо ціни на молоко-сировину. Ситуація нагадувала нинішню: внутрішні ціни на молоко-сировину перевищували середньоєвропейські, внаслідок чого в Україну хлинув потік імпортної молочки, а конкурентоспроможність вітчизняної суттєво знизилась.
 
– Питання потребувало оперативного вирішення. Так з’явився наш спільний зі Спілкою молочних підприємств продукт, Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки розвитку виробництва та переробки продукції тваринництва» (7072). Його основну суть можна звести до трьох пунктів: стримування непрогнозованого зростання цін на молочну продукцію шляхом  надання виробникам молока дотації на одиницю поставленої на переробку молоко-сировини; вирівнювання конкурентних умов на ринку молокопереробки шляхом економічного стимулювання виходу з «тіні»; Надання молокопереробним підприємствам доступу до держпідтримки при здійсненні інвестиційних витрат,  розповів Андрій Богданець.  
 
Законопроєкт виправляє помилки минулого, коли ліквідація спецрежиму ПДВ залишила без належного компенсатора галузь з тривалим періодом повернення капіталу та підвищеними обсягами доданої вартості, наголошує політик.
 
– В цифрах це виглядає досить красномовно. Загальне поголів’я корів в Україні станом на початок 2024 року очікується на рівні лише 55% показника 2015 року. А обсяги виробництва молока приватними господарствами, які є основною категорією його виробників, у 2023 році очікується на рівні 56% від показника 2015 року. При цьому обсяги виробництва молока підприємствами не мають значної тенденції до зростання, що не дає можливості  компенсувати таке зниження виробництва молока населенням,  пояснив Андрій Богданець.  
 
Окрім того, депутат зазначає, що розглядати окремо сектори молочного скотарства та молокопереробки непрофесійно. Це цілісний підкомплекс АПК, який забезпечує продовольчу безпеку України, робочі місця та наповнення бюджетів різних рівнів.
 
– Що ж сталося з нашим законопроєктом 7072? Для відповіді достатньо назвати дату його реєстрації: 18 лютого 2022 року. Так, за тиждень після цього країні стало, м’яко кажучи, не до молока. Зі зрозумілих причин не були враховані й наші з колегами правки до Держбюджету-2024, спрямовані на держпідтримку молочного скотарства. Але відступати ми не збираємося. Готуємо кілька законодавчих ініціатив, спрямованих як на запровадження державного стимулювання розвитку молочного скотарства, підвищення енергоефективності та екологічності молокопереробки, так і на впорядкування ринку молоко-сировини та молокопродуктів в Україні. Зокрема, ми оновимо наш законопроєкт 7072 розповів народний депутат.  
 
Своє бачення Андрій Богданець з командою презентують найближчим часом після завершення усіх експертних обговорень і консультацій.
 
– Нам буде дуже складно, якщо Мінагрополітик

 

и не буде нашим однодумцем та партнером. На завершення хочу окремо відзначити Указ Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони У країни від 9 жовтня 2023 року «Про стан забезпечення продовольчої безпеки»,  яким Уряду України доручено забезпечити у 2024 році розробку та схвалення Концепції Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва на період до 2033 року. Переконаний, що даний програмний документ повинен бути підготовлений за активної участі Спілки молочних підприємств України. Тож звертаюся до власників та акціонерів бізнесів, генеральних та виконавчих директорів. Пані та панове, закликаю вас діяти активно й спільно. Разом ми зробимо молочну галузь України, даруйте на слові, great again!– підсумував політик.
 
 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

30.04.2024 soroka
Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал
У Тернополі відбулася акція «Писанка Захиснику». Дітки та колективи освітніх закладів підготували великодні гостинці для…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.